Focivezér megkenése miatt emeltek vádat a Digi és vezetői ellen

A cég 3,1 millió euróval fizette le a Román Hivatásos Labdarúgó Liga volt elnökét, hogy neki ítéljék az elsőligás focimeccsek közvetítési jogait.
Hirdetés
Vádat emeltek a Digi cégcsoport több jelenlegi és volt vezetője ellen egy korrupciós ügyben, amelyben a telekommunikációs vállalatot megvesztegetéssel gyanúsítják. A Romániában, Magyarországon, Spanyolországban és Olaszországban távközlési és médiaszolgáltatásokat biztosító vállalat vezérigazgatója, Serghei Bulgac is a vádlottak között van – derült ki a korrupcióellenes ügyészség keddi közleményéből.
 
Bulgacot – aki a csoport romániai vállalatának, az RCS és RDS-nek is a vezérigazgatója – pénzmosással gyanúsítják egy televíziós sportközvetítési jog megvásárlásával kapcsolatos ügyben. Az ügyészek vádat emeltek Ioan Bendei, az RCS és RDS egy másik volt vezetője ellen, valamint a vállalat ellen is megvesztegetés és pénzmosás vádjával.
 
A vádhatóság szerint az RCS és RDS 3,1 millió euróval megvesztegette Dumitru Dragomirt, a Román Hivatásos Labdarúgó Liga volt elnökét, hogy a liga részesítse előnyben a sportközvetítési jogok megszerzésében. A hazai labdarúgó-bajnokság 2008 és 2011 közötti három idényét az RCS és RDS vásárolta meg 101 millió euróért. 
 
A vádhatóság szerint Dragomir a pályázathirdetés előtt 3,5 millió euró kenőpénzt kért, amiből 3,1 millió eurót meg is kapott egy vállalat révén, amelyet a ligaelnök és a fia irányított. Az ügyészek szerint a felek fiktív társulási szerződéseket kötöttek, hogy leplezzék a megvesztegetést. Az ügyészség Dragomir ellen is vádat emelt, aki ellen hatósági felügyelet van érvényben.
 
A Digi korábban közölte, hogy a volt és jelenlegi vezetőségi tagok korrektül, törvényesen jártak el, és úgy vélték, a bűnügyi vizsgálat nem fogja jelentős mértékben befolyásolni a vállalat tevékenységét.
Hirdetés