Budapest támogatásával épültek orvosi lakások Szatmáron

Hogy ezzel is motiválják őket a helyben maradásra.
Hirdetés

A magyar állam támogatásával felépített orvos- és művészlakásokat adott át hétfőn Szatmárnémetiben az erdélyi Studium-Prospero Alapítvány.

Az alapítvány által felépített és berendezett 560 négyzetméteres beépített területű ingatlanban három kétszobás és három egyszobás lakást ajánlanak fel olyan fiatal magyar orvosoknak, színészeknek, zenészeknek, akik a szatmárnémeti egészségügyi, illetve kulturális intézményekben vállalnak munkát.

Potápi Árpád, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára az átadóünnepségen elmondta: az államtitkárság 2015-ben közel 90 millió forinttal, 2016-ban pedig további 30 millió forinttal járult hozzá az erdélyi orvos- és művészlakások építéséhez. A sepsiszentgyörgyi, majd szatmárnémeti lakások után Csíkszeredában nyílik lehetőség hasonló lakások építésére. Hozzátette: ezek a lakások nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az általánossá vált elvándorlás körülményei között is maradjanak magyar orvosok az erdélyi városokban, ahol nagy szükség van rájuk.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke üdvözölte, hogy „kitágult” a magyar nemzetpolitika, és immár ehhez hasonló programokat is kész támogatni.

„Fontos, hogy az orvosaink itthon maradjanak, mert óriási az orvoshiány. Kell tudnunk biztosítani az utánpótlást. Kellenek olyan közösségek, (…) amelyek megteremtik azokat a körülményeket, hogy egy fiatal orvos házaspár el tudja kezdeni az életét. Ez a nemzetpolitika részét képezi. Ezt folytatni kell. Látjuk, hogy a következő esztendők semmivel sem lesznek könnyebbek, mint amelyekhez hozzákoptatott Románia az elmúlt száz esztendőben” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor azt kívánta, hogy „lengje be gyerekzsivaj az átadott épületeket”.

Hirdetés

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere kijelentette: pár évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy mukaerőhiánnyal szembesül a város. Hozzátette: ez az oka annak, hogy jelenleg a kevesebb fejlesztést tudnak elvégezni a városban, mint amennyit finanszírozni tudnának.

Vass Levente RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Studium-Prospero Alapítvány elnöke elmondta, a most átadott lakások mellett egy hetedik kétszobás lakást is vásárolt az alapítvány a város központjában. Hozzátette: a szatmárnémeti magyar közösség dönti majd el, hogy kik költözhetnek az átadott orvos- és művészlakásokba.

Az orvosként politizáló Vass Levente szerint az egyetemi városokban, amilyen például Marosvásárhely biztosított az orvosutánpótlás, de a Szatmárnémetihez hasonló városok számára az elszármazott szakemberek hazacsalogatása a tét. Megjegyezte: a marosvásárhelyi kórházakban 350 magyar rezidens orvos dolgozik, akik közül 23-an Szatmárnémetiben, heten pedig a Szatmár megyei Tasnádon végezték középiskolai tanulmányaikat.
 

Hirdetés