Megint sikeres a CFR, megint prüszkölnek Bukarestben

A bukaresti sportsajtó szerint vidéki focicsapat csakis bírói segítséggel lehet sikeres.
Hirdetés

„Amikor a Steaua döntetlent játszik az Astrával, a mi hibánk. Amikor a Dinamo kikap Iaşi-ban, az is a mi hibánk” – fakadt ki hétfő este Dan Petrescu, a CFR focicsapatának edzője, miután csapata 2-0-ra legyőzte Brassóban a Sepsi OSK-t, és a Liga 1 táblázatának élére állt. Hiába nyert immár zsinórban ötödször a kolozsvári együttes, a hírek napok óta csak arról szólnak a román sportmédiában, hogy a CFR ismét a bírók kedvence.

A tömeghisztériát, amelyhez lelkesen csatlakoztak a bukaresti klubok vezetői is, a csütörtöki, Dinamo elleni rangadó váltotta ki, amelyet a riválisok szerint egy jogtalanul megítélt tizenegyesből lőtt góllal nyert meg 1-0-ra a CFR. A meccs után aztán nemcsak a vesztes Dinamo vezetői, hanem az immár FCSB néven futó Steaua vezetői is kórusban kiabálták, hogy a kolozsváriak játékvezetői segítséggel gyűjtögetik a győzelmeket. Fő érvük az, hogy a három egymást követő mérkőzésen, Medgyes, Iaşi és a Dinamo ellen is ítéltek büntetőt a kolozsváriak javára. Ugyanakkor a Steaua vezetői már a saját elbukott mérkőzéseikben is a kolozsváriak kezét látják: a Iaşi és az Astra utáni hazai 1-1-es döntetlenek után Mihai Stoica, majd Valeriu Argăseală állította, hogy a CFR bajnoki címének érdekében fújtak ellenük a bírók. Gigi Becali pedig már egyenesen japán sztrájkot tervez csapatával: a következő mérkőzésein a FCSB játékosai fehér karszalagokkal tiltakoznának a játékvezetés ellen. Adrian Mutu, a Dinamo menedzsere szerint pedig a bukaresti kluboknak össze kell fogniuk a kolozsváriak befolyása ellen.

A bukaresti klubok legfőbb szövetségese ezúttal is a központi sajtó, amely látja a párhuzamot a jelenlegi helyzet és a CFR három korábbi bajnoki címe (2008, 2010, 2012) között. Igaz, Pászkány Árpád már nem a klub tulajdonosa, de a Gazeta Sporturilor szerint ahogy újra pénz állt a házhoz a Fellegváron, máris visszakerült a bírók kegyeibe az erdélyi klub.

És ha valaki azt gondolná, hogy csupán a CFR-rel van baja a román médiának, az keresse vissza a 2011-es vagy 2016-os híreket. Visszatérő módszer, hogy amikor vidéki csapat veszélyezteti a bukaresti dominanciát a román futballban, az illető klubnak azonnal szembesülnie kell azzal, hogy csak és kizárólag a játékvezetőknek köszönheti sikereit. így volt ez a Galaci Oţelul, majd az Astra Giurgiu csapataival is, utóbbit 2015-ben „trófeatolvajok” néven emlegette a Gazeta Sporturilor, amikor előbb a kupadöntőben, majd a Szuperkupáért vívott meccsen is legyőzte a Steauát. Egyedül az idei bajnok Viitorul úszta meg a média szőnyegbombázását, Gheorghe Hagi tulajdonos és edző ugyanis egyrészt még mindig a legnagyobb név a román fociban, másrészt Gigi Becali komája.

Hirdetés

Aki vidéki futballcsapatként román bajnok akar lenni, annak továbbra sem elég csak a pályán a legjobbnak lennie, hanem állnia kell a média támadásait is. Ebből a szempontból is jó választásnak tűnik egyelőre Dan Petrescu, mert ő – szintén legendás játékos pályafutással a háta mögött – nemcsak állja az ütéseket, hanem bátran vissza is támad.

Hirdetés