Iohannis szerint a szászok a románokkal ünneplik majd az 1918-as román nagygyűlés centenáriumát

Már amennyit ugye a toleráns román állam még meghagyott az országban.
Hirdetés

Az erdélyi szász közösség a románokkal együtt fog ünnepelni a Nagy Egyesülés jövő évi centenáriumán – hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő vasárnap a Brassó megyei Szászkeresztúron.

Az elnök az erdélyi szász településeket népszerűsítő kulturális fesztiválon mondott beszédében rámutatott, meglátása szerint a pozitív üzenetekre kellene fókuszálni.

„A szász közösség együtt ünnepel majd a románokkal a centenáriumon, és úgy gondolom, végül a többiek is meggyőződnek majd arról, hogy ez az üzenet. A centenárium rendkívül jelentős esemény, és bár egyeseknek mindössze annyit jelent, hogy eltelt száz év, ez nagyon fontos, mert ez alatt a száz év alatt szerintem Románia bebizonyította, hogy egy, a birodalmak peremén álló kis országból a régió erős, stabil országává lehet fejlődni (…). Elmondhatjuk, hogy az elmúlt száz évben fontos és határozott lépéseket tettünk együtt a jó irányba” – fogalmazott beszédében Iohannis.

Iohannis vélhetően annak apropóján előlegezte meg, hogy a szászok ünnepelnek jövőre, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy lapinterjúban leszögezte: a magyaroknak nincs ünnepelni valójuk a román nagygyűlés centenáriumán, és nem is fognak ünnepelni.

Hirdetés