Kelemen a románoknak: be kellett volna tartani a magyaroknak tett ígéreteket

Az RMDSZ elnöke az 1918 centenáriumának megünneplésével kapcsolatos kijelentése által kiváltott hőbörgésre reagált.
Hirdetés

Ha a románság betartja a magyarságnak 1918-ban tett ígéreteit egészen más volna ma Romániában a két közösség, a magyarság és a románság viszonya – jelentette ki Kelemen Hunor csütörtökön, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az RMDSZ elnöke annak apropóján nyilatkozott a rádiónak, hogy a Románia Korszerűsítéséért Nemzeti Koalíció (CNMR) párt el akarja vétetni tőle a Románia Csillaga kitüntetést.

Erre azután került sor, hogy Kelemen Hunor egy lapinterjúban úgy nyilatkozott: „a románságnak el kell fogadnia, hogy mi, az erdélyi magyarság nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.”

A politikus hangsúlyozta: az erdélyi magyarság már érzi azt a nacionalista hullámot, amelyet a közelgő centenárium kelteni látszik. Nem fogadja el, hogy bizonyos kérdésekről csak románok beszélhetnek, vagy ha magyarok beszélnek róla, az hihetetlenül durva nacionalista vihart kavar. Az nem a megfelelő állapot, ha egy egész közösség, az erdélyi magyarság a centenáriumi év alatt megfélemlítve, elbátortalanítva visszahúzódik, mert ebben az állapotban nem lehet alkotni – fogalmazott.

Éppen ellenkezőleg: fel kell mutatniuk, hogy az elmúlt száz évben mit tettek hozzá ahhoz az országhoz, amelyet a történelem fintora hazájukká kijelölt – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Hozzátette: szerencsére vannak olyan román hangok is, amelyek a racionalitás és a párbeszéd irányába hatnak.

Hirdetés

A kitüntetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy azt Emil Constantinescu korábbi román elnöktől kapta, éppen a román-magyar kapcsolatok erősítéséért. Ha elveszik tőle, akkor is tud majd aludni, bár hihetetlenül rossz üzenetnek tartaná – mondta.

Egyébként a Kelement bírálók sorába Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is beszállt: a politikus szerdán este a Realitatea hírtelevízióban úgy vélekedett, Kelemen kijelentései sértőek a román nemzetre, az RMDSZ elnöke pedig csupán áldozatként akarja beállítani magát. Orban mereven elzárkózott a magyar követelések – például a kulturális autonómia biztosításának – teljesítésétől, és azt vizionálta, hogy jövőre sok „magyar származású román állampolgár” is ünnepelni fog.
 

Hirdetés