Látogatható Mátyás király szülőháza Kolozsváron

A képzőművészeti egyetem a nyári időszakra egy kortárs kiállítást alakított ki benne.
Hirdetés

Kolozsvár egyik fontos idegenforgalmi látványossága, különösen a magyar turisták körében, Mátyás király Óvárban található szülőháza, melyben az 1950-es évektől a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem működik. A város legrégebbi egyszintes házát eddig csak kívülről csodálhatták meg az érdeklődők, de az egyetem – a turisták igényéhez igazodva – lehetővé teszi, hogy belülről is szemügyre lehessen venni a műemléket. Igaz, egyelőre csak szeptemberig.

Egy pénteki tárlatnyitón az egyetem szenátusának elnöke, Ioan Sbârciu azt mondta: keresik annak a lehetőségét is, hogy miként tartható nyitva egész évben a ház, figyelembe véve, hogy évközben  egyetemi órákat tartanak az épületben. Míg meg nem kezdődik az egyetem, naponta 12 és 18 óra között látogatható az épület. A felnőtt jegy 10, a 12 év feletti gyerekeknek, nyugdíjasoknak és egyetemistáknak járó kedvezményes jegy 5 lejbe kerül. A belépőkből befolyt összeget a ház állagának megőrzésére, felújítására fordítják.

Az egyetem galériájában  Az alvó múzsa álmából című tárlat tekinthető meg, amely nemcsak román, hanem magyar kortárs művészek – Kudor-Duka István, Kömives Andor és Kolozsi Tibor – munkáit is bemutatja. Egy másik kiállítóhelyiségben pedig Constantin Brâncuși fényképeit állították össze.

A kortárs művészeti kiállítások mellett az 1440-es években már létező házat izgalmas története miatt is érdemes meglátogatni.  

Hirdetés