Itt a hőguta

15 megye kapott ma másodfokú hőségriasztást az ország nyugati felében.
Hirdetés
15 erdélyi és bánsági megyében lépett ma érvénybe a másodfokú hőségriasztás. Az extrém kánikula fokozódik a következő napokban, és átterjed az egész országra – közölte az Országos Meteorológiai Hatóság.
 
A nappali csúcshőmérséklet szerdán és csütörtökön 36-39 Celsius fok körül alakul, a sárga színű, elsőfokú riasztást kapott megyékben 35-37 fok körül. Helyenként éjszaka sem hűl 20 fok alá a levegő.A hőhullám még hétvégén is kitart – jósolják a meteorológusok.
 
Hacsak lehet, napközben 11-18 óra között ne tartózkodjanak a szabadban, keressék az árnyékos helyeket, a hűtött helyiségeket, és igyanak sok folyadékot.
 
Az extrém hőségben az útburkolat védelme miatt ma 12 és 20 óra között korlátozzák a 7,5 tonnásnál nagyobb gépjárművek forgalmát az országutakon és az autópályákon abban a 15 megyében, amelyre másodfokú riasztást adtak ki a kánikula miatt – tájékoztat a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR). 
 
Eszerint Maros, Kolozs, Bihar, Szatmár, Temes, Szilágy, Máramaros, Krassó-Szörény, Arad, Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Hunyad, Dolj és Mehedinţi megyében tiltják meg a 7,5 tonnásnál nagyobb gépjárművek közlekedését. Kivételt képeznek a személyszállító járművek, az élő állatokat, romlandó élelmiszereket szállító teherautók, a katasztrófa-elhárításhoz, segítségnyújtáshoz használatos járművek, az üzemanyag-szállítók, a palackozott ivóvizet szállító autók, illetve a meghibásodott gépkocsikat elvontató járművek. 
Hirdetés