Ismét megjelent az afrikai sertépestis Romániában

Csak pár hónapig örülhettek a tenyésztők az embargó feloldásának.
Hirdetés

Alig pár hónappal ezelőtt nyilvánította sertéspestis-mentes országgá Romániát az állategészségügyi világszervezet, máris ismét felütötte a fejét a betegség. A vírus jelenlétét egy szatmárnémeti háztáji gazdaságban mutatták ki – tájékoztat közleményében az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Eszerint a fertőzés – amelyet az Állat-egészségügyi Diagnosztikai Intézet is megerősített – átterjedt az egyik szomszédos gazdaságra is, ezért elrendelték a két háztáji farmon élő összesen hét sertés elégetését, a sertésólak és a környező épületek fertőtlenítését.

Rövidesen összeül a betegségek visszaszorításáért felelős helyi központ, hogy megszabják a szükséges intézkedéseket a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, és összehívják a különleges sürgősségi helyzetekért felelős országos bizottságot is, amelynek határozatban kell megszabnia, milyen felelősség hárul az érintett minisztériumokra a betegség felszámolása érdekében.

A jelek szerint az afrikai sertéspestis vírusa fertőzött állati eredetű termékek révén került az országba Ukrajnából, az epidemiológiai vizsgálat azonban még folyamatba van – jegyzi meg a DSVSA, amely értesítette a helyzetről az Európai Unió illetékes hatóságait, illetve az Állat-egészségügyi Világszervezetet.

Hirdetés