Tudose: kötelezővé kellene tenni az oltásokat

Bekeményítene a miniszterelnök a siralmas oltottsági arány miatt.
Hirdetés

Mihai Tudose miniszterelnök szerint a jelenlegi romániai helyzet megkövetelné az oltások kötelezővé tételét.

A Radio România Actualităţi által sugárzott pénteki interjúban azt kérdezték a kormányfőtől, indokoltnak tartaná e jelen helyzetben az oltások kötelezővé tételét. Tudose igennel válaszolt a kérdésre, majd kiemelte, azok a szülők, akik elutasítják az oltást, sok esetben nemcsak saját gyermeküket, hanem egy teljes közösséget veszélybe sodornak.

A kormányfő szerint „minden civilizált európai országban” legalább 95%-os kell hogy legyen az átoltottság a gyermekek körében.

„Már elnézést kérek, de mi a magunk 50% körüli országos átlagával távol állunk a civilizált világtól” – mondta Tudose.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a csütörtöki kormányülésen első olvasatban tárgyalták az oltástörvény tervezetét.

„Ez nem old meg minden problémát. (…) A gondokat részben az okozta, hogy hiányos volt a vakcinaellátás. Azt tapasztaltuk, hogy sokszor volt készleten oltóanyag, de nem jutott el hasznos időben a megyékbe. Aztán ha eljutott, a közegészségügyi rendszer illetékesei közül nem mindenki törődött eléggé azzal, hogy a gyermekek kapják is meg az oltást. Végezetül pedig ott volt az a sok felelőtlen szülő – vállalom ezt a szót -, akik különféle indokokra és meggyőződésekre hivatkozva úgy gondolták, hogy gyermekeiket nem kell beoltani” – fogalmazott a kormányfő.

Hirdetés

Hozzátette, az általa vezetett kormány egyik fő célja a Cantacuzino Intézet „felélesztése”, hogy Románia is gyárthasson vakcinákat, továbbá hogy az oltóanyagok megfelelő ütemben jussanak el a megyékbe, „az orvosok pedig végezzék a dolgukat.

Megengedhetetlen, hogy bizonyos megyékben a gyerekek kevesebb mint 50%-a legyen beoltva. Ez egyszerűen hihetetlen” – mondta.

A miniszterelnök ugyanakkor rámutatott, a kormány egyik fő prioritása az oltási törvény mielőbbi életbe léptetése, ugyanakkor újabb intézkedéseket terveznek az átoltottsági arány növelése érdekében.

„Egy hónapig vártunk, ez alatt szelíd intézkedéseket hoztunk. Aztán felszólítottam a minisztert, kezdje el használni a szikét. Ez meg is történt, láthattuk. (…) Ha ezután sem működnek a dolgok megfelelően, előveszünk egy nagyobb szikét. Lentről felfelé haladunk a láncon. Ilyesmivel nem lehet játszani” – fogalmazott Mihai Tudose.

Hirdetés