Kezdődik! Kezdődik!

Tusványos szabadegyetemi programja. A megnyitót élőben közvetítjük, hátha mondanak valami rövidnadrágosat a politikusok.
Hirdetés

 

Hurrá, megnyílt!
2017-07-19 11:39:00

Tusványos ugyanis – a beszédaktus elmélet szerint is – akkor nyílik meg, amikor a hazai főszervező, idén Popa Ilona kijelenti: Tusványost ezennel megnyitotta.

Ennyi volt a kezdeti önreflexió, legközelebb már tartalmi beszámolóval jelentkezünk a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetemről és Diáktáborból.

A biztos pontok száma Tusványoson: négy
2017-07-19 11:24:00

Az egyik az, hogy ez egy politikai nagycsaládi találkozó már 28 éve, jelentette ki Németh Zsolt, aki nagyon örült annak, hogy idén sok külföldi vendég is érkezett Dél-Tirolból, Svédországból, Lengyelországból, stb.

Mert nincsenek politikai ügyek emberi kapcsolatok nélkül, ezek kiépítésében jeleskedik Tusványos, amiért Németh külön köszönetet mondott Popa Ilona erdélyi főszervezőnek.

A másik biztos pont nemzetpolitikai, mert Tusványos nemzetpolitikai búcsú, nemzetpolitikai célja van, amelyekhez stációkon keresztül jutunk el, ezek kiépítésében teljesít jól a szabadegyetem, értékelte Németh Zsolt.

Visszautalt a Semjén Zsolt által említett stációkra (státustörvény, könnyített honosítás, nyelvhasználat), és idesorolta Orbán Viktor minapi levelét is, amelyet a határon túli magyar állampolgároknak küldött, hogy regisztráljanak a következő országgyűlési választásokra.

A FUEN kezdeményezése is ilyen stáció, a Minority SafePack, amelyhez legalább hét országban összesen legalább egymillió aláírást kell összegyűjteni. Jelentős stáció lehet egy ilyen uniós kisebbségügyi keretegyezmény, amellyel eddig nem rendelkezett az Európai Unió.

A biztos pont

Biztos pont továbbá Tusványos válaszkeresése a megmozdult európai viszonyokra is, mondta Németh. Ő se hagyta ki Trump Varsóban felsorolt „kisgazda" értékeit, amely szerinte a magyar válasz értékei is. 

Az erős nemzetállamok nem ellentétesek az erős autonómiákkal – emelte ki, és támogatja, hogy a románok is erős nemzetté váljanak.

A negyedik biztos pont a keresztyén hit és biblia Tusványoson – mondta Németh Zsolt, aki a reformáció Semper reformanda célkitűzését emelte ki. Szerinte folyamatosan vissza kell térni az alapértékekhez, amikor a válaszokat keressük, és ahogy Trump szerint Európa lelke Közép-Európa, úgy szerinte Tusványos a Kárpát-medence lelke.

Díszbe öltözött Székelyföld
2017-07-19 11:22:00

talán a román államelnök látogatására, talán Tusványos hatására is, emelte ki a szabad szimbólumhasználat fontosságát Németh Zsolt.

Iohannist egyébként várják Magyarországra is, közölte a magyar külügyi bizottság elnöke, aki reméli, hogy újraindul a legfelső szintű párbeszéd a két ország között, amely az Ungureanu-kormány bukásával szakadt meg.

Programdömping 28 helyszínen,
2017-07-19 11:18:00

jelentette be Tárnok Mária, a Pro Minoritate Alapítvány elnöke, és mutatja is a programfüzet térképén. Kiemelte az új partnersátrakat és azt, hogy több helyszínen is külön foglalkozásokkal várják a gyermekeket, amíg szüleik beszélgetésekre ülnek be.

Az idei programfüzet nemcsak a sok programpont miatt igen vaskos, hanem idén valóban jó minőségű papírra nyomtatták, lehet bátran forgatni.

Évfordulók Tusványosa
2017-07-19 11:15:00

Nemcsak a MIT-szervezés jubilál, a szazbadegyetem témái lesznek más évfordulók is, jelentette be Sándor Krisztina:

  • az 500 éves reformációról holnap beszélget Balog Zoltán emberminiszter, Kató Béla erdélyi református püspöke és mások;
  • fel kell készülni a román állam jövőre ünneplendő száz éves évfordulójára is.

Köszöntőjét verssel zárta: Király Zoltán Szeretők címmel egyelőre a Facebookon publikált versével. Ennyit sikerült gyorsan megjegyezni belőle:

"Erdély létezne, ha engednék szeretői."

Tíz éve szervezi a MIT Tusványost
2017-07-19 11:09:00

– jubilált Sándor Krisztina, a Magyar Ifjússági Tanács volt elnöke, Tusványos volt erdélyi főszervezője.

Rengeteg szervezőtársát nevesítette, akikkel az évek során együtt dolgozott, és akik egyre több szerepkörben tűntek itt fel. Nemcsak a szervezői csapat vált nagy családdá, hanem a csapat több tagja is családot alapított azóta, több esküvőn és keresztelőn ünnepeltek már együtt.

Kedvező jel a román államelnök hivatalos látogatása
2017-07-19 11:06:00

 Székelyföldön - vélte Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár is.

Úgy tűnik, Iohannis letaszította idén a medvét a Tussványos-megnyitó főszereplői pozíciójából.

Nem totál siker a magyar-román párbeszéd
2017-07-19 11:03:00

 és transzilvanizmus terjesztése, értékelte Toró, de a párbeszéd élére állhat Klaus Iohannis, jósolta óvatos optimizmussal Toró. Aki azt sem hallgatta el, hogy azért többet várnak az államfőtől, mint egy román zászló, amelyet ajándékba hozott tegnapi, első székelyföldi látogatásakor.

Zászlókínálat Tusványoson

Tusványoson mindenki választhat, milyen zászló alatt szeretne táborozni | Fotók: Szabó Tünde

Sikeresek az állampolgári kezdeményezések is,
2017-07-19 11:01:00

 sorolta Toró T. Tibor. Az EMNP kezdeményezésére az Európai Szabad Szövetség is támogatja a Minority SafePacket (amiről szintén lesz külön beszélgetés), és ha minden jól megy, bejegyzik majd az SZNT európai polgári kezdeményezését is az autonómiaformákról, jósolta Toró.

A Trump-adminisztráció is csatlakozott a tusványosi folyamathoz,
2017-07-19 10:58:00

 amikor bejelentette a lengyelországi Három tenger kezdeményezésen annak értékeit, amelyek Tusványos értékei is, kötötte be a világpolitikába a szabadegyetemet Toró T. Tibor. Ezek az Isten, haza, család és szabadság.

Tusványos tutibiztos pont,
2017-07-19 10:54:00

 amikor olyan érdekességek történnek az életünkben, mint hogy Európa recseg-ropog, vagy agy kényelmes többségű kormánypárt, a PSD megbuktatja saját kormányát - értelmezi Toró T. Tibor is a biztos pontot.

Tusványos sikertörténet, szögezi le az EMNP ügyvezető elnöke, mindannyiunk sikere, akik akkor is Tusványos autonóm köztársaság polgárának érzik magukat, amikor nem itt tartózkodnak.

Iohannis tisztelettel hallgatta végig a székely himnuszt,
2017-07-19 10:49:00

számolt be a találkozóról Semjén Zsolt, aki pozitívan értékelte a román államfő hivatalos székelyföldi látogatását. Állítása szerint komoly és korrekt beszélgetés zajlott.

Úgy véli, már nincs akkora különbség aközött, amit mi területi autonómiaként kérünk, és aközött, amit Iohannis elfogadhatóként említett tegnap: regionális önkormányzat. Széelyföld ugyanis soha nem etnikai, hanem területi autonómiát igényelt - próbálta Semjén is értelmezni, mitől tart Iohannis, amikor irtózik az etnikai autonómiától.

Tusványosi megnyitó

Piackorlátozó és ellentétes a nyelvi jogokkal
2017-07-19 10:44:00

 az, hogy az erdélyi magyarok nem nézhetik magyarul az élő sportközvetítéseket - ezzel az érveléssel próbálják meggyőzni az uniós bürokratáit, hogy szabályozással számolják fel a geoblockingot. A folyamat még tart, és hosszú lesz - számolt be Semjén Zsolt.

Hogy addig is nézhessük magyarul a főbb sporteseményeket, az MTVA az összes utódállamban megvették a közvetíési jogokat a következő téli és nyári olimpiákra, a magyar csapat szerepléseire a futball Eb-n és vébén – jelentette be Semjén Zsolt.

Hijnye!

Tízszer annyi pénz
2017-07-19 10:39:00

jut most nemzetpolitikára, mint 1990-ben - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Kilenc milliárd forintról indult, most 90 milliárdnál tart.

Még egy szám kap nyíltszíni tapsot: nemrég kérelmezte a könnyített honosítást az egymilliomodik személy, 845 ezren pedig már letették az állampolgári esküt a Kárpát-medencében, közölte Semjén. Mintegy 120 ezren kérték a diaszpórából, novemberre meglesz az egymilliomodik, esküt tett állampolgár, mondta Semjén, aki szerint ezzel létrejött a nemzet közjogi egyesítése.

Eddig mintegy 35 ezer kérelmet utasítottak el.

 

Nincs medveveszély,
2017-07-19 10:35:00

csak medvék járnak errefelé, nyugtatgat Albert Tibor. Biztosít róla, hogy folyamatosan keresik a megoldást, amellyel tartósan távol tarthatnák a nagyvadakat a várostól. A délelőtt folyamán erről is lesz egy külön beszélgetés.

Angolul is kiírták
2017-07-19 10:34:00

a tusnádfürdői városházára, hogy városháza, meséli Albert Tibor Románia legkisebb városának új hivatala körüli bonyodalmakat. Merthogy őket is feljelentették a városháza felirat miatt.

Az asztalhoz kiült politikusok mellett
2017-07-19 10:30:00

itt van Szili Katalin is, derül ki Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármesterének köszöntőjéből. Rajta kívül tapsot kapott a Sepsi OSK is mint a román labdarúgó bajnokság első osztályába feljutott focicsapatot. A csapat képviselője is itt ül valahol a Lőrincz Csaba sátorban.

Áhítattal nyitják a megnyitót,
2017-07-19 10:27:00

 ahogy évek óta. Mindenki magában is keresi a biztos pontot.

Ha viszont jól sikerül egy-egy tábor,
2017-07-19 10:23:00

az nekik köszönhető: volt és jelenlegi főszervezőknek.

Tusványos főszervezői

Sándor Krisztina volt főszervező, jelenleg a közéleti programok felelőse, Tárnok Mária magyarországi főszervező, Popa Ilona erdélyi főszervező. Még egy utolsó pillantást vetnek a megnyitó asztalra, hogy minden a helyén van-e.

Lassan de biztosan leülnek megnyitni Tusványost
2017-07-19 10:12:00

Mert előtte a prominens politikusok sorra nyilatkoznak a sajtónak. Mi arra vagyunk kíváncsiak, amit a helyi közönségnek mondanak. Azon kívül, hogy Jó reggelt, táborozók!

Németh Zsolt

Németh Zsolt örökös tusványozó, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke

Semjén Zsolt

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese