Jó hír: továbbra sem a háztartásoknak kell a jövedelemadó befizetésével bajlódniuk

Mihai Tudose miniszterelnök szerint az ország nincs felkészülve rá.
Hirdetés

Románia egyelőre nincs felkészülve a háztartásonkénti adózás bevezetésére, de nem vetik el ennek az adózási formának az alkalmazását a későbbiekben – jelentette ki Mihai Tudose miniszterelnök kedden a Realitatea hírtelevízióban.

„Nem mondtunk le róla, de egyelőre nem vagyunk erre felkészülve (…) sem technikailag, sem az emberi erőforrás szempontjából” – mondta a miniszterelnök.

Tudose nem tudott időpontot megjelölni a háztartásonkénti adózás bevezetésére.

A miniszterelnök arról biztosított, hogy minden adómódosítást alaposan kidolgoznak és idejében ismertetnek.

Hirdetés

A háztartásonkénti adózás jelenleg az Egyesült Államokban és Franciaországban van hatályban, lényege, hogy nem a munkáltató, hanem a munkavállaló intézi a jövedelemadó befizetését, amelyből – akárcsak a vállalkozások esetében – bizonyos tételek, így a gyerekeknek fizetett különórák vagy a fitneszbérlet, leírhatók.

Csakhogy ehhez mindenkinek saját könyvelőt kell alkalmaznia, és folyamatosan oda kell figyelnie, hogy rendelkezésre álljon az adó befizetéséhez szükséges pénz. A rendkívül bonyolult rendszer számos elégedetlenséget szül, az Egyesült Államokban az egyszerűsítését, Franciaországban a teljes átalakítását fontolgatják.

Hirdetés