Tíz éve nem volt ilyen vizsgálat a DNA-nál

Megbogarásszák a korrupcióellenes ügyészség vezetőségének eddigi munkáját.
Hirdetés

A Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ellenőrző testülete, az Igazságügyi Felügyelet megkezdte hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetősége tevékenységének kivizsgálását – közölték az Agerpres hírügynökséggel a testülethez tartozó források.

Az idézett források szerint a testület hat felügyelőből áll, az igazságügyi miniszter kérésére történő ellenőrzés pedig július 17. és augusztus 11. között zajlik.

Tudorel Toader szaktárcavezető többször is hangsúlyozta az elmúlt időszakban, hogy a DNA-nál közel tíz éve nem zajlott ilyen ellenőrzés.

Az ellenőrző testület július 4-én tette közzé a Facebookon a vizsgálatok ütemtervét. Ebből az derült ki, hogy a DNA és a legfőbb ügyészség is górcső alá kerül.

Hirdetés

Az ellenőrzés során as menedzsment hatékonyságát, a vezetőségi tevékenységet, a törvények és szabályok tiszteletben tartását, a felelősségvállalást, a személyzet és feladatok szétosztásának hatékonyságát, a rendőrökkel, ügyészekkel, szakértőkkel, bírákkal folytatott kommunikációt, a sajtóval való kapcsolattartást, az átláthatóságot és közérdekű információkhoz való hozzáférhetőséget stb. vizsgálják.

Ugyanakkor ellenőrzik a két, illetve öt évnél régebbi ügyiratcsomók lezárására és a kár megtérítésére irányuló intézkedéseket, főleg sikkasztási, adócsalási, csempészési, korrupciós, érdekellentéti ügyek, illetve erdészeti és környezet ellen elkövetett bűncselekmények esetén.

Hirdetés