Így ünnepelték a régizenét Csíkszeredában (FOTÓK)

Az idei fesztivál az évfordulók jegyében telt.
Hirdetés

Véget ért vasárnap Románia legnagyobb és legrégebbi régizenei rendezvénysorozata, a nemzetközi rangú Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyről bővebben mi is beszámoltunk. A jubileumok jegyében zajló esemény idén négyről kilencnaposra bővülve várta a régizene kedvelőit Csíkszeredában, a nagyérdemű pedig nyolc ország művészeit hallhatta 22 koncerten.
 
És hogy milyen évfordulókról is van szó? A 2017-es év bővelkedik régizenei évfordulókban, amelyek Európa-szerte meghatározzák a fesztiválok és a zenei élet kínálatát: 500 éve kezdődött a reformáció, 450 éve született Claudio Monteverdi, 250  éve hunyt el Georg Philipp Telemann, 330 éve hunyt el Kájoni János.
 
A Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak van egy saját évfordulója is: tízedik alkalommal rendezték meg a Régizenei Nyári Egyetemet, amelyet közös tanár-diák koncerttel ünnepeltek meg.
Lássuk, hogyan nézett ki a fesztivál – képekben:
 

 

A világhírű hazai és külföldi előadókat évente felsorakoztató fesztivál, a megszokott minőség mellett, mindig megújul, és olyan programokat kínál, amelyek emlékezetesek maradnak mind a fellépők, mind pedig a látogatók számára. Ez idén sem volt másként. Az idei fesztivál gerincét képező Reformáció Emlékéve témakörben már a megnyitó napján rendkívüli élményt nyújtott a Mikó-várban a Codex és a Carmina Renascentia együttes.
 
A sokszínű és színvonalas produkciókat kínáló programban fiatal tehetségeknek is bemutatkozó fórumot kínálnak a szervezők: a hazai és magyarországi zenészekből 2012-ben alakult Concerto Spiralis a minőségi barokk zenét promoválja, a koncerttermek mellett gyakran régi falusi templomokban is.
 

 

Új helyszínen, a Csíki Moziban élvezhették idén a vár tereit „kinőtt” éji koncerteket: a drezdai Grundmann Quartett Johann Sebastian Bach hatására összpontosított hangversenyén, Béres Melinda hegedűművész pedig Telemannak állított emléket.
 

 

Nagy érdeklődés követte idén is a rendezvénnyel párhuzamosan zajló Régizenei Nyári Egyetem hivatalos programban szereplő eseményeit: a tanár-diák koncert és a kurzuszáró hangverseny élményeit idén több mint 80 diák vitte haza.
 

 

A protestáns liturgia egyik megújulási módozata az volt, hogy a biblikus alapokra visszatéríteni óhajtott egyház szertartásain minél több bibliai szakasz vagy ének hangozzék el, legfőképp pedig gyülekezeti ének, hogy maga a gyülekezeti tag aktív résztvevőjévé válhasson az istentiszteletnek. Ennek szellemében a fesztiválon először jelentkezett önálló koncerttel a csíkszeredai Fesztiválkórus, melynek 16. század végi, a nyugat-európai protestáns liturgiában használt többszólamú művekből álló koncertjét csíkszeredai és székelyudvarhelyi helyszíneken is hallhattuk.
 

 

A magyar-holland-német művészekből álló Ensemble Cantilene együttes tagjai 17. századi német egyházi zenét hoztak, melybe, hogy ne legyen annyira elvont, olasz táncokat is beloptak. Meghitt előadásukat a Csíki Játékszínben követhette a közönség.
 

 

A bolognai Ensemble Les Nations Monteverdinek szentelt hangversenyének fényét nagyban emelte a 17. század első fele óta csaknem teljesen eltűnt régizenei hangszer: a cink. Az egyszerre zengőn és visszafogottan is megszólalni tudó harsona igen jól harmonizált az énekhanghoz és a cinkhez.
 

 

A szervezők idén is különös figyelmet szenteltek a legkisebbek régizenei atmoszférája megteremtésének. A népszerű Reneszánsz Gyereknapon a lovagkori hangulat, fegyvermustra mellett idén a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Barokk Zenekara lépett fel.
 

 

A nyári egyetemen nevelkedett Veress Viktória által verbuvált csapat Székelyudvarhelyen is föllépett.
 

 

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál harmadik éve kinyílik a város köztereire.
 
Hirdetés

 

Idén is átjárást biztosított az utcatánc a reneszánsz együttes mesterkurzus diákjai révén a Csíki Játékszín előtti téren.
 

 

Az idei fesztivál az ökumené jegyében is zajlott, számos római katolikus templomban ünnepelte a közösség a reformációt. A 25 éves megalakulását ünneplő Lyceum Consort együttes a csíkzsögödi Szentháromság templomban tartott koncertjével története eddigi szakaszát is lezárta. Amint azt a szervezők sajtótalálkozóján bejelentették, más néven folytatják a műhelymunkát.
 

 

Erdély Európa orgonazenéjének legkeletibb részét képviseli. Az itt található több mint ezer hangszer számos erdélyi zeneszerzőt is megihletett, a reneszánsz kortól a kortárs művészekig. Fazakas Ádám Sándor csíksomlyói koncertjén ebből a zenei kincsből nyújtott válogatást, Erich Türk pedig a csíkszeredai Milleniumi Templom orgonáján szólaltatta meg a régi dallamokat.
 

 

A budapesti Musica Historica együttes tagjainak meggyőződése, hogy a tudományos háttér nem helyettesítheti a művészi invenciót, hiszen a régizene kísérletező, nyitott műfaj. A reformáció előtt tisztelgő műsorukban virtuozitásukat ezúttal is megmutatták.
 

 

Vannak olyan érzések, hangulatok, amelyek átadására kimondottan csak a régi típusú hangszerek képesek, és az ezt kísérő tánc. Az olaszországi Cremonában alapított La Rossignol együttes fesztiválzáró koncertjén egy reneszánsz udvari ünnepség pompáját hozta el Csíkszeredába.
 

 

A fesztivált hagyományosan reneszánsz táncház zárta. A Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa által szervezett rendezvénysorozat jó kedélyű záróeseményén a helyi gyógyfüvekből a fesztiválközönségnek készült Festival Tisana gyógyteát is fölszolgálták.
 

Fotók: Ádám Gyula, Kis Szilárd, Szőcs Lehel, Puskás Renáta, Erdély Bálint Előd

Hirdetés