Kemény vádak: a kormány szabotálja a kolozsvári repülőtér fejlesztését

A Kolozs megyei önkormányzat elnöke szerint a mezőgazdasági tárca magának követeli a légikikötő területének egy részét.
Hirdetés

A Kolozs megyei tanács elnöke, Alin Tişe állítása szerint a szociáldemokrata-liberális kormány és a mezőgazdasági minisztérium szabotálja a kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér fejlesztését, mivel olyan földterületeket igyekszik megszerezni, amelyek jelenleg a megye tulajdonában vannak.

Alin Tişe szerdán közleményt adott ki, amelyben azt írja: a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium – a Kolozs megyei mezőgazdasági igazgatóságon keresztül – „tendenciózusan és azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy Kolozs megyét szabotálja”, 12 018 négyzetmétert követel a repülőtér területéből, hogy megakadályozza a légikikötő, és ezzel egész Kolozs megye jövőbeni fejlesztését.

A megyei tanács elnöke ugyanakkor kéri a mezőgazdasági minisztériumtól, hogy véglegesítse a Szamos elterelésének folyamatát, lehetővé téve a kifutópálya 3500 méteresre történő meghosszabbítását.

2013 októberében, a kolozsvári légikikötő 2200 méteres, új kifutópályájának átadásán az akkori kormányfőhelyettes, Liviu

Dragnea ígéretet tett, hogy megoldást fog keresni a pálya további kibővítésére is.

Hirdetés

A 3500 méteres kifutópálya 78 millió euróba kerülne.

A kolozsvári nemzetközi repülőtéren 2016-ban rekordszámú, 1,9 millió utas szállt fel vagy le, és az intézmény igazgatója, David Ciceo szerint idén tovább nő a forgalom.

Hirdetés