Új magyar óvodai csoportra lenne szükség Györgyfalván

Ritka az olyan település, ahol több a magyar gyermek, mint amennyi hely van a magyar óvodában. Györgyfalva a kivétel. A szülők a tettek mezéjére léptek.
Hirdetés

Közleményt juttattak el szerkesztőségünkhöz a Györgyfalván élő magyar szülők, melyben arról tájékoztatnak, hogy egy új magyar óvodai csoportot szeretnének a Kolozsvár közelében található településen. A második magyar óvodai csoport létrehozására azért lenne igény, mert az utóbbi években sok fiatal magyar család költözött ki Györgyfalvára, ennek köszönhető gyors a létszámnövekedés az óvodában. A tendencia úgy tűnik, folytatódik, így a jelenlegi egy helyett két csoportra lenne szükség.

A falu óvodájába a 2017–2018-as tanévre 38 óvodás korú magyar gyermeket írattak be, és ezen felül még 12 olyan gyermek neve került fel a listára, akik 2018-ban töltenék be a 3 évet – a szüleik szintén kifejezték igényüket, hogy gyermekeik a falu óvodájába járjanak.

„Nagyon örvendetes lenne a helyi közösség számára, ha az Erdőfelek községhez tartozó faluban két óvodai csoport működne, de minden eddigi erőfeszítés ellenére csak egyet hagyott jóvá a tanfelügyelőség” – írják a szülők, akik több kérvényt is benyújtottak az iskola igazgatóságához (ahová az óvoda tartozik), a tanfelügyelőséghez és a prefektushoz.

A tanfelügyelőségen szóbeli ígéretet tettek, hogy augusztus végén rendeződni fog a györgyfalvi óvoda sorsa. A szülők egyre türelmetlenebbül várják, hogy a nyár vége meghozza-e a második csoportot, és sikerül-e új óvónőt is találni a györgyfalvi tanintézetbe az új csoport mellé.

Hirdetés