Környezetvédők szerint a vadászok fabrikálják a medvetámadásokat

Azt állítják, Háromszéken disznót kötnek ki csalinak.
Hirdetés

„Egyre több hír bukkan fel olyan medvetámadásokról, amelyeket a trófeavadászok rendeznek meg, hogy elérjék a medvék megölésének törvényesítését” – állítja Facebook-oldalán az Agent Green nevű környezetvédő civil szervezet.

A szervezet egy sebesült disznó képével illusztrálja bejegyzését, amelyben azt állítják, hogy az állatot Kovászna megyében kötötték ki medvecsalinak.

Az Agent Green bejegyzése szerint a médiát az utóbbi hónapokban elöntötték a medvetámadásokról szóló túlzó cikkek, a kampány mögött pedig állításuk szerint a vadászok állnak.

„Mint egy film forgatókönyvében, a környezetvédelmi minisztérium éppen azon a napon ismertette a kilövési kvótákat, amelyen a vadászok a múlt heti bukaresti tüntetésre mozgósították »áldozataikat«” – írja az Agent Green, amely a trófeavadászat teljes betiltását kérő petícióját reklámozza a bejegyzéssel. A petíciót eddig több mint 18 ezren írták alá.

Az aktivisták szerint az Agent Green logójával elátott fotó szerzőjének nevét nem árulják el, nehogy támadások célpontjává váljon:

 

A medvecsaliként beállított sebesült disznóról készült fotó egyébként a Háromszékben jelent meg júniusban, amikor arról cikkeztek, hogy Zabolán egy medve elpusztított egy kétszáz kilós sertést. Kérdésünkre a lap szerkesztősége megerősítette: a fotót maga a gazda küldte be a lapnak.

Szinte kétszerannyi káreset idén, mint tavaly

73, medve által okozott káresetet regisztráltak idén a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökségnél, szinte kétszer annyit, mint tavaly – tájékoztatta Domokos László igazgató az Agerpres hírügynökséget. 

Hirdetés

Az idézett forrás szerint év eleje óta 100 kérést adtak le a gazdák a vadkárok felmérése érdekében, 73 esetben medvék által okozott károkról volt szó. 37 esetben juhnyájakat támadt meg a medve, a többi esetben szarvasmarhákat vagy más állatokat támadtak meg. 

2016-hoz képest nőtt a vadkárok száma, tavaly az első félévben 50 esetet regisztráltak, amelyből 40-et medvék okoztak. Domokos László elmondta, hogy nőtt a megyében a juhnyájak száma, így kevesebb legelő jut számukra,

a pásztorok pedig sokszor az erdős részekre viszik legelni a nyájat.

Továbbá a pásztorok nem tapasztaltak, sokszor nem legeltetéssel foglalkozó régiókból hozzák őket, a kutyáik nincsenek betanítva, ezért is több a támadás az igazgató szerint. 

Az év elejétől hét Hargita megyei személy szorult kórházi ápolásra medvetámadás következtében. Több esetben pásztorokról volt szó. 

A Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyei önkormányzatok képviselői valamint a közbirtokosságok, vadászegyesületek és gazdaszövetkezetek tiltakoztak múlt héten a környezetvédelmi minisztérium előtt, kérve, hogy bocsássanak ki kilövési engedélyeket a veszélyes példányokra.

A tárgyalásokat követően 140 medve kilövését engedélyezné a minisztérium a közvitát követően.

 

Hirdetés