Református óvoda épül a Szilágy megyei Krasznán

A település demografiai növekedést mutat, ezért a helyiek örülnek, hogy az egyházkerület pályázata révén lehetségessé vált az óvodaépítés.
Hirdetés

Óvodát épít Krasznán a Szilágysomlyói Református Egyházmegye. Az alapkőletételére július 8-án került sor, a reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett egyházmegyei gyülekezeti napon.

A Kárpát-medencei óvodai programra a Királyhágómelléki Református Egyházkerület pályázott, ezáltal vált lehetővé a Szilágysomlyói Református Egyházmegye óvodaépítése Krasznán. Az intézményt az egyházmegye, Kraszna polgármesteri hivatala és a helyi iskola közösen fogja működtetni és fenntartani.

Az ünnepségen jelen volt és beszédet mondott Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke és Bogya Miklós polgármester, aki az alkalmat kihasználva köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködik az óvoda létrehozásában. Bogye elmondta: bölcs döntés Krasznára egyházi óvodát építeni, mert demográfiai növekedést mutat az ottani közösség. A jelenlegi délutáni óvoda sorsa kérdőjeles, mert az épületet vissza kell szolgáltatni eredeti tulajdonosának. Az új óvoda biztos otthont jelenthet a krasznai gyermekek számára.

A magyar kormány 2016 decemberében hozott döntést a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program támogatásáról. Ennek értelmében 17,2 milliárd forint áll a miniszterelnökség rendelkezésére magyar óvodák fejlesztésére a Kárpát-medencében.

2018 végéig legalább 68 új magyar óvoda épül, és több mint 200 újul meg. A program elsődleges célja, hogy megerősítse a külhoni magyar közoktatási rendszer alapját képező magyar nyelvű bölcsődei és óvodai hálózatot.

Hirdetés