Borboly bekeményít: azonnal bocsássák ki a kilövési rendeletet

Gyorsan reagált a Hargita megyei tanácselnök az újabb medvetémadásokra.
Hirdetés

Alig adtunk hírt arról, hogy szombaton újabb két személyt szállítottak kórházba medvetámadás következtében, Borboly Csaba máris megszólalt az ügyben. A Hargita megyei tanács elnöke ugyanis a veszélyes medvék kilövését lehetővé tevő miniszteri rendelet azonnali, közvita nélküli kibocsátása mellett állt ki az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Borboly Csaba kijelentette: hétfőn kérni fogja Mihai Tudose miniszterelnöktől a döntéshozatalok átláthatóságát biztosító 52-es törvény olyan irányú módosítását, hogy azt ne kelljen alkalmazni az emberéletek sürgős megmentésére hozott jogszabályok esetén.

Borboly kifejtette, véleménye szerint a veszélyes vadállatok kilövését lehetővé tevő rendeletet azonnal ki kell bocsátani. „Most ha még várunk másfél hónapot, meglehet, hogy 100 fölé emelkedik azoknak az embereknek a száma, akiket a Hargita megyében gondokat okozó 50, 60, 70 medve támad meg” – mondta a megyeelnök, aki szerint ebben az esetben a közvita fölösleges. „Nem hinném, hogy az emberélet közvita tárgyát képezheti, és a kormány hibát követ el, ha nem intézkedik azonnal” – szögezte le Borboly.

A megyei tanács elnöke azt is kifejtette: egy normális államnak meg kell védenie polgárait. „Azt kérjük, hogy a szerdai kormányülésen módosítsák az 52-es törvényt, és szintén szerdán a Hivatalos Közlönyben jelenjen meg a környezetvédelmi miniszter rendelete, hogy csütörtökön sor kerülhessen a sürgős beavatkozásokra” – jelentette ki Borboly.

Hirdetés