Székely népviseletben hódította meg az ünneplő Kanadát a Fili

A két héten át tartó turné kalandjairól, a kanadai magyarok általi szívélyes fogadtatásról és a jövőbeli tervekről Haáz Sándorral, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetőjével beszélgettünk.
Hirdetés
Két hete egy erdőszentgyörgyi koncert után indult útnak az idén 35 éves Szentegyházi Gyermekfilharmónia népes – 127 gyerekből és 13 felnőttből álló – csapata, hogy hosszas előkészítés után meghódítsa Kanadát. A koncertkörút apropóját az adta, hogy idén július elsején az észak-amerikai ország államiságának 150. évfordulóját ünnepelte. Magyarország kormánya és külügyminisztériuma lehetővé tette, hogy a jubileumon a Gyermekfilharmónia – vagy közszájon forgó nevén a Fili – képviselje a Kárpát-medencei magyarságot.
 
 
Az ottawai Notre Dame templomban is felléptek (Fotók: Tókos Attila)
 
Alig egy nappal a csapat budapesti landolása és hazabuszozása után beszélgettünk Haáz Sándorral, a fili karnagyával és vezetőjével, aki nemcsak a koncertturné részleteit, de a csapat jövőbeli terveit is ismertette. Elmondta: eleinte túl nagy kihívásnak tűnt több mint száz gyermekkel Kanadába utazni, de a 35. évforduló méltó ünneplést kívánt. Az utazás megvalósíthatóságáról tavaly szeptemberben történt terepfelmérése alkalmával győződhetett meg, amikor a kanadai magyar közösségekkel való találkozás során nyilvánvalóvá vált, hogy nagyra értékelnék a Fili vendégszereplését.
 
 
Nemzetiségek felvonulása Torontóban
 
Ezt követően már csak alapos tervezésre és a finanszírozás kérdésének megoldására volt szükség ahhoz, hogy az álom valóra váljon. A magyar kormány és a külügy váratlan felajánlást tett: magára vállalta az utazás anyagi feltételeinek biztosítását, ezzel „ajándékozva meg” a kanadai magyarságot, illetve diplomáciai gesztust téve Kanada kormánya és politikai elitje irányába.
 
Haáz szerint mindez jól „sült el”, hiszen mindenki méltányolta a Fili szereplését, a gyerekek kiváló – csillagos tízes – teljesítményt nyújtottak, és a július elsejei felvonuláson, melynek keretében a különböző országok küldöttségei vonultak fel Toronto főutcáján, a Fili révén Magyarország képviselte magát a legnagyobb létszámban, amit a sajtó is külön kiemelt. A Gyermekfilharmónia vezetője úgy vélekedett: a Kodály-emlékév kapcsán is fontos, hogy Magyarország a tiszta éneklés elkötelezettjeit küldte a kanadai ünnepségekre.
 

 
A turné egyik érdekessége volt, hogy Haáz ötletének megfelelően a 127 székely gyermek mellé kanadai magyar gyerekeket is verbuváltak, akik előzetesen megkapták a repertoárt és a kottákat, és ezeket megtanulva szívesen csatlakoztak a gyermekkórushoz. Így teljesült a turné mottója, egyes helyszíneken valóban 150 énekhang csendült fel a 150 éves Kanadáért. A kihagyhatatlan magyar népdalok és történelmi énekek mellett más népek dalait, továbbá öt angol nyelvű dalt, kiemelt módon pedig Kanada himnuszát is előadták. Minden fellépés alkalmával magyarul és angolul is bemutatták a Filit, elmondták, hogy milyen kicsi székelyföldi településről érkeztek és méltatták Kanada 150 éves államiságát. Az összekötő szövegek által a kanadai magyarok megérthették, milyen hosszú utat tettek meg a gyerekek azért, hogy velük ünnepelhessenek.
 
 
A székely himnuszból származó idézet díszitette az egyik koncert helyszínét
 
A tanár úr elmondta: nagyon nagy sikerű koncerteket adtak, a közönség állva tapsolta meg a Fili szereplését. Ehhez hozzájárult az is, hogy a gyerekek mind a 11 koncertet székely népviseletbe öltözve adták, még akkor is, amikor ez a hőség miatt nem kis teljesítménynek számított. Kanadában nemcsak a népviseletre tekintettek kuriózumként, hanem a gyerekek fegyelmezettségére, egy emberként való színpadi mozgására is.
 
Bár a ’70-80-as években a kanadai magyar házaknál is működtek elég nagy számú néptánccsoportok, ennek az időszaknak a visszaköszönése élményszámba ment az idősebb emigránsok számára. A Fili jelenléte minden bizonnyal nosztalgiát, elfeledett emlékeket és érzéseket tépett fel a kanadai magyarok körében, ezáltal elősegítve magyarságuk megélését, és – talán – megőrzését is.
 
A jövőbeli tervekről Haáz Sándortól megtudtuk: miután kipihenték a hosszú úttal járó fáradalmakat, a turné során eladott lemezekből és adományokból befolyó összeget augusztus végén a csángó magyaroknál tett látogatásra fordítják. A Bákó melletti, erősen szórványban levő csángó falvakat keresik fel azzal a szándékkal, hogy a szentegyházi gyerekek gyakorolhassák a román nyelvet, az ott élő csángó gyerekek pedig a magyart. 
 
 
Egész Székelyföldön komoly gondok vannak a román nyelvtudással: hiába ismerik a szavakat a gyermekek, nincs önbizalmuk és lehetőségük használni azt. Ez fordítva, az asszimilálódó csángó magyar gyerekekre is érvényes. Az ottani látogatást végül egy Fekete-tenger-parti nyaralással zárják.
 
Az utazás további fotóiért, élménybeszámolókért, a koncertek videófelvételeiért érdemes felkeresni Fili honlapját.

Hirdetés