Sokadjára rendelte be Kövesit a parlament

Kövesi már többször figyelmen kívül hagyta a vizsgálóbizottságot. Az amerikai nagykövet továbbra is bízik benne.
Hirdetés
A 2009-es államelnök-választást kivizsgáló bizottság hétfőre meghallgatásra berendelte a parlamentbe Laura Codruța Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét.
 
„Javaslat hangzott el, hogy Kövesit rendeljük be meghallgatásra. Az alkotmánybíróság egyik határozata szerint az intézmények közötti jó együttműködés biztosításáért azon közintézmények alkalmazottainak, amelyek nem tartoznak a parlament alárendeltségébe, meg kell jelenniük, ha a parlament berendeli őket” — nyilatkozta Oana Florea, a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság új elnöke. (A korábbi elnök, Mihai Fifor azért távozott a bizottság éléről, mert tárcát kapott a Tudose-kormányban.)
 
Az elnök szerint, ha Laura Kövesi ez alkalommal sem jelenik meg a meghallgatáson, a bizottság kétféleképpen járhat el: vagy értesíti erről az igazságügyi minisztériumot, vagy büntetőjogi feljelentést tesz a DNA főügyésze ellen.
 

A DNA-t vezető főügyészt már többször berendelte ez a bizottság, 

de mivel eddig nem volt köteles elmenni, Kövesi rendre nem is ment el. A 2009-es államelnökválasztás ügyében a főügyészség is vizsgálódott, majd lezárta a nyomozást arra hivatkozva, hogy nem talált bizonyítékot a hivatali visszaélés vagy a választási dokumentumok és jegyzékek meghamisításának gyanújára.
 
A parlamenti vizsgálatot egyébként Liviu Dragnea PSD-elnök kezdeményezte. Párttársa, Liviu Pleșoianu képviselő már második napja a DNA székháza előtt tiltakozott. A DNA székhelye előtt többen összegyűltek olyanok is, akik Laura Kövesi főügyészt támogatják.
 
„A szemébe akarok nézni Kövesinek (…). Én innen egyenesen a parlamentbe megyek, a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló bizottság ülésére, ahol ismét kérni fogom, hogy bocsássák szavazás alá kérésemet, hogy jelentsük fel a bűnüldöző szerveknél a DNA főügyészét, mert akadályozza a bizottság munkáját” — nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Liviu Pleșoianu. Hozzátette: meg akarja kérdezni Kövesit, hogy Oprea otthonában tartózkodott-e 2009-ben, a választások éjszakáján.
 

Az amerikaiak továbbra is bíznak benne

Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete kérdésre azt nyilatkozta csütörtökön, hogy az amerikai kormány és az USA bukaresti nagykövetsége változatlanul bízik Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének munkájában. 
 
Arra a kérdésre, hogy veszélyben van-e Kövesi a körülötte kialakult botrány miatt, azt felelte, hogy erről „a román hatóságoknak kell dönteniük”. 
 
Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke csütörtökön találkozott az USA bukaresti képviseletének helyettes vezetőjével, aki távozik Romániából. A találkozón részt vett Hans Klemm nagykövet is. 

Hirdetés