A több mint hét éve lezajlott elnökválasztás miatt vizsgálódna a PSD és az ALDE

Egy újságírónak ugyanis most jutott eszébe, hogy a 2009-es elnökválasztást csalással nyerte meg Traian Băsescu.
Hirdetés

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kéri Liviu Dragnea PSD-elnök és Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE társelnöke a 2009-es elnökválasztás lebonyolításának kivizsgálására, miután ismét szóbeszéd tárgyává vált, hogy Traian Băsescu csalással nyerte el második államfői mandátumát.

Az Evenimentul Zilei napilapban Dan Andronic lapigazgató – aki többek között Adrian Năstase 2004-es és Călin Popescu Tăriceanu 2007-es választási kampányát is vezette, de 2009-ben Traian Băsescu kampánystábjának tagja volt – arról ír, hogy a csalásban Laura Codruța Kövesi, George Maior, Florian Coldea és Gabriel Oprea is szerepet vállalt.

A vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazó közleményben azt írják: olyan információk láttak napvilágot, amelyek arra engednek következtetni, hogy 2009-ben megsértették a demokrácia alapját képező szabad és tisztességes választást, illetve a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

A 2009-es választások eredménye számos vitát váltott ki az utóbbi években, hiszen már a szavazást követő napokban felmerült a választási csalás gyanúja. A közlemény szerint a sajtóban megjelent friss információk új megvilágításba helyezik a választások végkimenetelét, ezért szükség van egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására.

Hirdetés

Traian Băsescu Digi24-nek elmondta: helyesli a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, és korábban ő is kérte a főügyészséget, hogy ellenőrizze a Dan Andronic által közölt információkat. A Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatni fogja a vizsgálóbizottságot.

A volt államfő úgy vélte, hogy a szavazatlopást a PSD, a PNL, az RMDSZ és a Konzervatív Párt (PC) követte el, hiszen az újraszámolt 130 ezer érvénytelen szavazatból már korábban bebizonyosodott, hogy háromezret tőle csaltak el. Ugyanakkor tagadta, hogy a titkosszolgálatok 2009-ben beavatkoztak volna a  választás folyamatába. Szerinte erre 2014-ben volt példa. 

Hirdetés