Most akkor a GDP két százalékát szánja Románia védelmi kiadásokra, vagy nem?

A politikai vezetők meglehetősen ellentmondásosan nyilatkoznak a témában.
Hirdetés

Megtörtént a bruttó hazai termék védelemre szánt 2 százalékának elkülönítése, de a pénzt el is kell költeni – jelentette ki szerdán Mihai Tudose kormányfő.

A miniszterelnök hozzátette: tárgyalni készül ezen a héten, vagy jövő hét elején a védelmi minisztérium képviselőivel, miután kedden levették a Legfelső Védelmi Tanács ülésének napirendjéről a hadsereg felszerelése 2017 – 2026-ra előirányzott modernizálásának kérdését.

„Nem kommentálhatom azt, ami tegnap a Legfelső Védelmi Tanácsban elhangzott, de ezen a héten, vagy jövő hét elején tárgyalásra kerül sor a védelmi minisztériumban erről az ügyről” – mondta Tudose egy sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy miért nem utalták ki a bruttó hazai termék 2 százalékát a védelemre, a kormányfő azt mondta: „Nem arról van szó, hogy nem utalták ki. A kiutalás megtörtént, arról van szó, hogy költsük is el.”

A téma annak kapcsán merült fel, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésének napirendjéről levették a hadsereg felszerelése korszerűsítésének tervezetét. Klaus Iohannis államfő az ülést követően azt nyilatkozta: azért nem tárgyalták ezt a kérdést, mert a tervezetet előbb összhangba kell hozni azzal a vállalással, miszerint a bruttó hazai termék 2 százalékát védelemre fordítja a román állam.

Klaus Iohannis kedden elmondta, a hadsereg felszerelésének 2017 – 2026-ra vonatkozó tervét nem tárgyalták meg a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén, ugyanis a dokumentum összeállításakor nem vették figyelembe azt a politikai vállalást, hogy legalább egy évtizeden keresztül védelemre fordítja az ország a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát. A tervezetet ezen vállalás alapján kell módosítani, és egy későbbi CSAT ülésen tűzik napirendre.

Hirdetés

A néhány nappal ezelőtt bekövetkezett, három katona halálát okozó baleset kapcsán az államfő kiemelte: mandátuma elejétől kezdve felhívta a figyelmet arra, hogy a hadsereg felszerelése felújításra szorul, a bruttó hazai termék 2 százalékát tehát a korszerű fegyverzet mellett logisztikai eszközök beszerzésére és a teljes katonai eszköztár felújítására kell fordítani.

Az államfő azt is elmondta: a beszerzések még idén elkezdődnek, de évekbe telik, amíg a hadsereg felszerelését elfogadható szintre hozzák.

 

Hirdetés