Törvényjavaslatot dolgozott ki az RMDSZ a medveveszély miatt

A szövetség szerint éves kilövési kvótákkal meg lehetne előzni a medvék túlszaporodását.
Hirdetés

A székelyföldi medveveszély ügyében terjesztett törvényjavaslatot a bukaresti parlament elé az RMDSZ, amelyben az éves kilövési kvóták rendszeres meghatározását és a vadkárok megtérítésének javítását kezdeményezik – derült ki a szövetség keddi hírleveléből.

A törvénytervezet nem oldja meg a jelenlegi „vészhelyzetet”, de elejét venné annak, hogy a jövőben hasonló helyzet alakulhasson ki – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, volt környezetvédelmi miniszter. A politikus a környezetvédelmi tárca sürgős fellépését kérte. Arra hivatkozott, hogy a tavaly érvénybe lépett, a medvepopuláció kilövésére vonatkozó tiltás komoly közösségi feszültségekhez vezetett, hiszen az állam semmilyen alternatívát nem nyújt a székelyföldi medveállomány ritkítására.

„Gondot jelent az is, hogy az állatok által okozott károkért nem vállal senki felelősséget, és nem kompenzálja az érintetteket az állam” – idézte a frakcióvezetőt az RMDSZ hírlevele.

Magyar Loránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja rámutatott: az RMDSZ törvénytervezete a megyei környezetvédelmi ügynökségek hatáskörébe utalná a kárfelmérés és kifizetés kérdését, tekintettel arra, hogy a szaktárca nem nyújt megoldást a kártérítést illetően. Azt akarják törvénybe foglalni, hogy minden év február 28-ig a szakminisztérium közölje a kilövési kvótát. Amennyiben ezt nem teszi meg, az szankciókat vonna maga után – magyarázta az RMDSZ törvénytervezetének kidolgozója.

Hirdetés