Nem dobja be egykönnyen a törülközőt a DNA főügyésze

Nem hajlandó lemondani a korrupcióellenes ügyészségen kirobbant botrány miatt. Sőt szerinte nincs is botrány.
Hirdetés

Nincs oka lemondani, az általa vezetett intézményen belül pedig nincs feszültség – jelentette ki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi kedden, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) székhelyén.

Kövesi kifejtette, a DNA-nál több mint 160 ügyész dolgozik, ő pedig két ügyész felfüggesztését kérte közülük, de nem szolgálhat részletekkel az okokat illetően. „Nincs semmiféle feszültség, a tevékenység normális mederben zajlik” – szögezte le a DNA vezetője.

Laura Codruţa Kövesi azt is kijelentette, hogy nem áll szándékában lemondani, mert nincs rá oka.

A CSM ügyészi részlege kedden vizsgálja Kövesi arra vonatkozó kérését, hogy függesszék fel tisztségükből Doru Ţuluş és Mihaiela Moraru Iorga ügyészeket.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész kedden arról beszélt: a DNA a legfőbb ügyészség elit intézménye, és a körülötte lévő botrány azok érdekeit szolgálja, akik meg akarják állítani a korrupcióellenes harcot.

A DNA-n belül azt követően robbant ki botrány, hogy a kormányhoz közel álló România TV néhány hete nyilvánosságra hozott egy olyan hangfelvételt, amely a csatorna állítása szerint kompromittáló Laura Codruţa Kövesire, a DNA főügyészére nézve. A felvételen az hallható, amint megsürgeti az egyik beosztottját, hogy az általa vezetett bűnvádi eljárásban mielőbb „jusson el a miniszterelnökhöz”. Kövesi azért elégedetlen, mert bizonyos ügyekben késik a vádemelés, egyes ügyeket 6-7 év alatt sem sikerült lezárni.

Hirdetés

A DNA szóvivője, Livia Săplăcan útján reagált, aki szerint a felvétel részleteket tartalmaz Kövesinek az ügyészekkel tartott munkaülésein vagy nyilvánosan elhangzott beszédeiből, ugyanakkor olyan „szókapcsolatok” is hallhatók, amelyek nem Kövesitől származnak, és amelyekkel mondandójának „súlyos eltorzítása” a cél.

A DNA a kiszivárogtatás miatt feljelentést tett a legfőbb ügyészségen. Az ügyészség a hatóság megtévesztésének gyanújával folytat eljárást, amely hamis bizonyítékok gyártásában nyilvánul meg.

Ugyanakkor a kiszivárogtatás kapcsán Kövesi két ügyész, Mihaela Iorga és Doru Ţuluş  visszahívását kezdeményezte. Ők ugyanakkor az igazságszolgáltatási felügyelethez fordultak, szerintük ugyanis a kiszivárogtatással kapcsolatos vizsgálat során Kövesi nyomást gyakorol az ügyészekre, sőt azt is kezdeményezte, hogy hazugságvizsgálatnak vessék alá őket.
 

Hirdetés