Újabb videón kér segítséget az Afrikában elrabolt román férfi

Már két éve van az al-Kaida fogságában.
Hirdetés

Ismét videóüzenetet tettek közzé vasárnap arról a román férfiról, akit még 2015 áprilisában, az afrikai Burkina Fasóban rabolt el az al-Mourabitoune (Az őrzők) nevű dzsihadista szervezet.

A Iulian Gherguț nevű férfi öt másik külföldi túsz társaságában jelenik meg a felvételen, köztük egy Arthur Kenneth Elliot nevű, 82 éves ausztrál orvos, felesége, Jocely Elliot, egy Spohie Pétroni nevű francia nő, egy Stephen McGown nevű dél-afrikai férfi, egy Béatrice Stockly nevű svájci misszionáriusnő és egy Gloria Cecilia Narvaez Argoti nevű kolumbiai nő.

A 16 perc 50 másodperces felvételt Az iszlámot és a muzulmánokat támogató csoport nevű dzsihadista szervezet készítette, amely az al-Kaida fiókszervezete. A videót a SITE című, iszlamista honlapok megfigyelésére szakosodott amerikai portál ismertette.

A túszokat egy férfi mutatja be a videón, aki azt mondja: eddig semmilyen alku nem született a szabadon bocsátásukról, sőt érdemi tárgyalások sem kezdődtek, ugyanakkor egyeztetések már zajlottak.

Iulian Gherguț a videóban arra kéri Klaus Iohannis román elnököt, hogy segítsen közvetíteni a kiszabadítása érdekében. Egyúttal köszönetet mond családjának és barátainak, mindazért, amit érte tettek.

A felvételt kevéssel Emmanuel Macron farncia elnök Maliba érkezése előtt tették közzé. Macron az al-Kaida elleni katonai akciók nyugati támogatásának folytatásáról egyeztetett az afrikai országban.

Hirdetés

A dzsihadisták tavaly egyszer már közzétettek egy  Gherguțról készült felvételt, amelyen a férfi arra kérte a román kormányt és családját, hogy tegyenek meg mindent a kiszabadítása érdekében.

 

Hirdetés