Csak délután kezdik keresni a miniszterelnököt

Végülis nem olyan sürgős.
Hirdetés

Ma délután kezd konzultálni a parlamenti pártok képviselőivel Klaus Iohannis államfő, hogy miniszterelnököt találjanak a múlt héten végül bizalmatlansági indítvánnyal leváltott Sorin Grindeanu helyére. Mindegyik pártdelegáció legfeljebb öt személyből állhat – tudatja az államelnöki hivatal.

A jelenlegi kormánykoalíciót alkotó PSD és ALDE most is együtt megy a Cotroceni palotába, őket délután háromtól fogadja az államfő. Négytől fogadja a legnagyobb ellenzéki párt, a PNL delegációját, öttől az USR-t, fél hattól a PMP-t, hattól az RMDSZ-t és fél héttől a nemzeti kisebbségek képviselőit.

Vagyis ha a PSD ügyes, akkor főműsoridőben jelentheti be az esti híradóban, hogy várhatóan ki lesz Románia miniszterelnöke. Az első kör pártkonzultáció után Iohannis és hivatala legalább fél napot szokott gondolkodni, hogy elfogadja-e a parlamenti többség javaslatát, vagy újabb kört rendez, vagy felszólítja a parlamenti többséget adó pártokat, hogy javasoljon másvalakit a tisztségre, ahogy történt ez közvetlenül a választások után, amikor Iohannis nem egyezett bele, hogy Dragnea első kiszemeltje, Sevil Shaidehh legyen Románia miniszterelnöke. A második körös javaslatot, Sorin Grindeanut viszont elfogadta.

Hirdetés