Az RMDSZ nem akar kormányra lépni

De nem is húzza be a kéziféket a magyarellenes hangulatkeltés miatt.
Hirdetés
Az RMDSZ új elemeket vinne be a bukaresti szociálliberális koalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodásába, a kormányzati szerepvállalásra azonban nem adottak a körülményeket – tájékoztatta a Maszol.ro kolozsvári hírportált vasárnap Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.
 
A Szövetség Állandó Tanács (SZÁT) hétvégi üléséről beszámoló politikus leszögezte: az RMDSZ kitart a koalícióval egyeztetett törvénytervezetei mellett, és 
 

nem érzi úgy, hogy „be kellene húzni a kéziféket” a magyarellenes hangulatkeltés miatt.

Porcsalmi arra utalt, hogy a Grindeanu-kabinet leváltását célzó bizalmatlansági indítvány megszavazása előtt a magyar képviselők támogatására számító PSD-ALDE koalíció az RMDSZ több törvénytervezetét megsürgette a parlamentben, a kisebbségvédelmi tervezeteket azonban nem sokkal később levette a napirendről, amikor az ellenzéki pártok és a média nacionalista vádaskodásaival, magyarellenes kirohanásaival szembesült. 
 
A SZÁT nem értett egyet azzal, hogy az RMDSZ többet ért volna el, ha egy kisebb jogszabálycsomaghoz kér támogatást. A szövetség vezetői úgy értékelték: az is ugyanilyen hangulatkeltéshez vezetet volna, ha csak egyetlen tervezet elfogadását kérték volna a szociálliberális koalíciótól.
 

„Vitathatatlan, hogy kemény hangot ütöttünk meg ezeken a tárgyalásokon. 

Viszont aki meg akar szavaztatni egy kormányt, annak az RMDSZ szavazatai nélkül nem lesz kényelmes többsége, kormányának stabil parlamenti támogatása. Ez matematikailag ennyire egyszerű” – hangoztatta az ügyvezető elnök.
 
A SZÁT úgy döntött: az RMDSZ ugyanerről a tervezetcsomag elfogadtatásáról folytat majd tárgyalásokat a parlamenti pártokkal, majd ezt követően alakítja ki álláspontját, amelyről hétfő délután Klaus Iohannis államfőt is tájékoztatja.
 
„A testület tagjainak túlnyomó többsége azt mondta, hogy nem adottak a körülmények a kormányra lépéshez. Húzzunk egy vonalat az ülésszak végén, és nézzük meg, hogy koalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodásba még mit lehet belevinni, és erről kell tovább tárgyalni” – idézte az RMDSZ ügyvezető elnökét a Maszol.ro.

Hirdetés