USR: csalás történhetett a bizalmatlansági indítvány szavazásán

Vizsgálják ki a voksolás körülményeit, és vezessék be a titkos elektronikus szavazást – javasolják.
Hirdetés

A titkos elektronikus szavazás bevezetéséről tárgyalnak a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői. A párt a bizalmatlansági indítványok szavazásakor és egyéb titkos jellegű szavazások során használná ezt a megoldást a parlamentben.

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint az USR-s honatyák egy vizsgálóbizottság létrehozásáról is tárgyalnak, amely Grindeanu-kabinet elleni bizalmatlansági indítvány szavazásának eredményeit vizsgálná ki.

Az USR azért szorgalmazná egy bizottság létrehozását, mert a sajtóban olyan videók láttak napvilágot, amely szerint 249 honatya tett be golyókat a szavazóurnákba a bizalmatlansági indítvány vitája után, azonban a szavazás után mindkét urnában 251 golyó volt.

Mihai Goţiu, a szenátus alelnöke a szavazás előtt ellenőrizte az urnákat, amelyek üresek voltak, a szavazást követően pedig kétszer számolták meg a golyókat és 251 darab volt.

Hirdetés

„Ha a filmezések bebizonyítják, hogy 249 honatya szavazott, akkor több mint gyanús lesz, hogy a titkosan szavazók közül néhányan több golyót tettek az urnákba. 2017-et írunk és még mindig ezt a bonyolult szavazási rendszert használjuk. Ez egy primitív rendszer amely ugyanakkor megengedi, amint láthattuk, a szavazás politikai befolyásolását, amely a törvény szerint titkos kellene hogy legyen” – nyilatkozta Goţiu a közlemény szerint.

Az USR szerint hétfőn mindkét parlamenti frakciójukkal megtárgyalják úgy a titkos elektronikus szavazás bevezetésének, mint a bizalmatlansági indítványt szavazását kivizsgáló bizottság létrehozásának szükségességét és lehetőségét.

Hirdetés