A PNL úgy védi a kormányt, mintha a sajátja volna

Kizárják azokat a honatyáikat, akik megszavazzák a bizalmatlansági indítványt. És zengik a nacionalista retorikát.
Hirdetés
Cătălin Predoiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője azt nyilatkozta kedden, hogy „meggátolták a Szociáldemokrata Párt (PSD) próbálkozását, hogy elárulják a román érdekeket”, és hogy természetes az, hogy kizárják azokat a liberális képviselőket, akik megszavazzák a bizalmatlansági indítványt – írja az Agerpres hírügynökség. 
 
„Szerintem ez egy teljesen természetes dolog. Mindenki, aki jobbra vagy balra lép most, amikor szilárdan ki kell állnunk a románok érdekei mellett, annak mennie kell a PNL-ből” – jelentette ki Predoiu. Hozzátette: a PNL jelentős szerepet játszott abban, hogy kisiklottak a PSD és az RMDSZ tárgyalásai. 
 
„Sikerült, ideiglenesen legalábbis, meggátolni azt, hogy a PSD elárulja a román érdekeket. A PNL-nek jelentős szerepe van abban, hogy a tárgyalásokat félbeszakították. Nem tűrjük, hogy Dragnea pártja Románia esetleges ellenségeinek kezére játssza az ország érdekeit. (…) Felhívjuk Liviu Dragnea figyelmét, hogy bizonyos dolgokról nem beszélünk, nem tárgyalunk, és soha meg nem változtatjuk” – nyilatkozta Predoiu.
 
A hírügynökségi tudósításból az nem derül ki, hogy kik az ország esetleges ellenségei, de a kontextus egyértelműen az RMDSZ-re utal. Ahogy az sem derül ki konkrétan, Predoiu szerint miről nem szabad beszélni, de mai Facebook-posztjai szerint a román állam érdekeit veszélyezteti a magyar nyelv hivatali használatának leszállítása a lakosság tíz százalékát jelentő küszöbre.
 
A PNL honatyáit miniszteri posztok és PSD-szervezetek elnökségének felajánlásával próbálták rávenni a PSD és az ALDE vezetői arra, hogy szavazzák meg holnap a bizalmatlansági indítványt a Grindeanu-kabinet ellen – árulta el kedd este Ludovic Orban, a PNL frissen megválasztott elnöke. Úgy tudja, maga az ALDE elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu is tett nekik ajánlatokat.
 
A liberálisok úgy döntöttek, hogy részt vesznek holnap a parlament ülésén, de nem szavaznak a bizalmatlansági indítványról. A részvételt Orban azzal indokolta, hogy egyrészt ellenőrizni akarják a szavazás tisztaságát, másrészt nem szeretnék, ha kvórumhiányra hivatkozva Liviu Dragnea PSD-elnök elnapolja a szavazást.

Hirdetés