A Pentagon szerint is végeztek az Iszlám Állam „főmuftijával”

Három hete légicsapásban, de az amerikaiak most erősítették meg. Al-Binali volt a főtoborzó.
Hirdetés
Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője kedden megerősítette, hogy egy Szíriában végrehajtott légicsapásban végeztek az Iszlám Állam terrorszervezet „főmuftijával”. Jeff Davis újságíróknak elmondta, hogy Turki al-Binali, a terrorszervezet vezető ideológusa, aki főmuftinak nevezte magát, a légicsapásban halt meg.
 
A támadást még május 31-én, a kelet-szíriai Majádín városban hajtotta végre az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció.
 
Al-Binalit a Pentagonban a terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi bizalmasaként tartják számon, hírszerzési források szerint ő irányította az Iszlám Állam külföldi harcosainak toborzását. „Ő gondoskodott a gyilkosságokra és más atrocitásokra buzdító propagandáról is” – mondta el Jeff Davis. 
 
A szóvivő hozzátette: al-Binali videón rögzített több, saját maga által kifejtett érvelést, amellyel megpróbálta igazolni és bátorítani ártatlanok lemészárlását. Sajtójelentések korábban beszámoltak arról is, hogy al-Binali vallásos köntösbe burkolt igazolásként fogalmazta meg, hogy miért „jogos” az iraki jazidi kisebbséghez tartozó nők rabszolgasorba taszítása.
 
A bahreini születésű al-Binali haláláról már korábban is elterjedtek hírek, azonban azokat soha nem erősítették meg. A Pentagon szerint halála jelentős csapás az Iszlám Állam terrorszervezetre. A Pentagon szóvivője azt is elmondta, hogy a terroristák jó része Rakkából éppen Majádínba menekült.

Hirdetés