Mindent vissza: elbuktak a tárgyalások a PSD-vel, az RMDSZ nem szavazza meg a bizalmatlansági indítványt

Visszavonták a március 15. ünnepnappá nyilvánításáról szóló törvényt is.
Hirdetés

FRISSÍTÉS
Tánczos Barna szenátor szerint az RMDSZ és a PSD közti tárgyalások elbuktak, a szövetség nem fogja megszavazni a Grindenu-kormány elleni bizalmatlansági indtványt. „Az RMDSZ nem avatkozik bele a PSD belső vitáiba” – mondta.
„Mivel az, amiben tegnap megegyeztünk, ma már nem érvényes, és a PSD levette a napirendről azokat a tervezeteket, amelyekről tegnap tárgyaltunk, semmi okunk nincs arra, hogy beavatkozzunk a PSD belső vitájába” – mondta Tánczos.

Arra a kérdésre, hogy a keddi nap folyamán tárgyalóasztalhoz ülhet-e még az RMDSZ és a PSD, a szenátor úgy válaszolt, nem hiszi, hogy erre sor kerül.

Az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások lezárultak – jelentette be Călin Popescu Tăriceanu, a ALDE) és a szenátus elnöke.

 

Úgy tűnik, megfeneklettek a tárgyalások a PSD és az RMDSZ között a bizalmatlansági indítvány támogatásának ügyében.

Hirdetés

Több parlamenti forrás egybehangzó állítása szerint a szenátusban másodszor is lefújták kedd délelőtt a jogi, emberi jogi és közigazgatási szakbizottságok együttes ülését, amelyen a 2001/215-ös közigazgatási törvény nyelvi jogokra vonatkozó RMDSZ-es módosítását is megvitatták volna. A tervezet az anyanyelv-használati küszöböt az eddigi 20 százalékról 10 százalékra csökkentené.

Közben visszavonták a szenátus plénumának napirendjéről azt a tervezetet, amely március 15-ét ünnepnappá nyilvánította volna, és amely hétfőn kapott szakbizottsági jóváhagyást. Szintén lekerült a napirendről egy oktatásügyi módosítás, amely differenciált érettségi vizsgát vezetett volna be a magyar diákoknak.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt mondta: felülvizsgálják a PSD-vel kötött parlamenti együttműködési megállapodást.

 

Hirdetés