Kelemen: Băsescu kétszer is könyörgött a magyarok szavazataiért

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ a volt államelnök kijelentései és több tévécsatorna magyarellenes tartalma miatt feljelentést tett.
Hirdetés

„Traian Băsescu olyan kijelentéseket tett, amelyek abszolút elfogadhatatlanok egy volt államelnöktől, aki 10 évig rombolta Romániát. Egy olyan mandátumot tudhat maga mögött, amely bármikor megkérdőjelezhető és legkevesebb kétszer könyörgött a magyarok, székelyek szavazataiért” – nyilatkozta Kelemen Hunor a parlamentben.

„Ha ilyen dolgokat nyilatkozol, mint amiket ő ma kimondott, az azt bizonyítja, hogy felelőtlen ember vagy. Ha ezt egy újságíró teszi, vagy valamelyik politikus, nem mondok semmit. Itt a volt államelnökről beszélünk” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Traian Băsescu szenátor szerint az RMDSZ-szel történt megállapodásaik azt bizonyítják, hogy a PSD és liberális szövetségese, az ALDE alkalmatlan a kormányzásra, és hogy ő, személyesen, „soha nem osztogatott kedvezményeket a magyaroknak”. A volt államelnöknél teljesen elszakadt a cérna: magyarellenes kirohanásáról itt olvashatják összefoglalónkat.

FRISSÍTÉS: „Az elmúlt 24 órában nacionalista és közösségünket diszkrimináló kijelentések hangzottak el számos román médiában, illetve a volt államelnök is nyilvánosan kitámadta a magyarok ünnepét, március 15-ét. Ezért ma délután panaszt nyújtottunk be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz Traian Băsescu kijelentései, az Országos Audiovizuális Tanácshoz pedig a Realitatea TV, Nașul TV, B1TV és Digi24 csatornákon elhangzottak miatt” – jelentette be Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.
Az ügyvezető elnök hangsúlyozta, hogy a romániai magyar közösség elvárásainak törvényi szintre emelése semmivel sem csorbítják a románok jogait, mi több, az RMDSZ nem emberfeletti tettek valóra váltását kérte a kormánykoalíciótól.
„Megengedhetetlen, hogy egy volt államelnök arra kéri a Romániában élő magyarokat, hogy március 15-ét külföldön ünnepeljük, amikor itthon szülőföldünkön jogunk van hozzá. A volt államelnök valószínű tudathasadásos, hiszen elnöki mandátuma alatt számos támogató üzenetet fogalmazott meg a magyarok felé ezen az ünnepen, illetve a tatár és a roma nemzeti közösségek ünnepnapját ő maga ellenjegyezte államfőként 2006-ban” – hangsúlyozta Porcsalmi.

Hirdetés