A PNL nem fogja megszavazni az anyanyelvhasználati jogok bővítését

Ludovic Orban pártelnököt az zavarja, hogy az RMDSZ javaslatának a PSD hatalmon maradása az ára.
Hirdetés

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt nyilatkozta hétfőn este a Realitatea televízióban, hogy alkotmányellenes az RMDSZ javaslata, amely módosítja az anyanyelvhasználat jogát a közigazgatásban, és hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) mindent megadna mindenkinek, csak hogy hatalmon maradjon.

„Nem csak arról van szó, hogy csökkentjük a küszöböt 20-ról 10 százalékra, hanem van egy igen vitatható megfogalmazás is: megfelelő számú… nemzetiségű állampolgár. Figyelem! Mit jelent az, hogy megfelelő számú. Ha ezer lakos között van 15, mondjuk, szlovén vagy más anyanyelvű állampolgár, akkor mit csinálunk? Megváltoztatjuk a hivatalos nyelvet vagy a közigazgatás nyelvét? Nem fogadhatsz el egy ilyen módosítást, amelyet utólag értelmezni lehet, s amely lehetővé teszi az ország minden településén, hogy áldozatként állítsák be egyesek magukat. Nem lehet elfogadni! Véleményem szerint ez a szöveg alkotmányellenes és ellentmond az európai normáknak” – jelentette ki Orban.

Hozzátette: a PSD mindent megtenne, csak hogy hatalmon maradjon.

„Látszik, hogy a PSD az ördöggel is szövetséget kötne, csak hogy hatalmon maradjon. Mindent megadnának mindenkinek, hogy megtartsák a hatalmat” – hangoztatta Orban.

Hirdetés

A PNL elnöke azt mondta: a liberálisok nem fogják megszavazni a javaslatot. Orban úgy véli: ilyen fontos törvényeket, amelyek tudomása szerint nem is szerepeltek a bizottságok napirendjén, nem lehet „az idő nyomása alatt” megszavazni.

A képviselőház jogi, emberjogi és közigazgatási bizottságai hétfőn keddre halasztották az RMDSZ által benyújtott törvénytervezet vitáját. A tervezet szerint lehetővé kell tenni az anyanyelv használatát azokon a településeken, ahol egy kisebbség számaránya legalább 10 százalékot. Jelenleg ez a küszöb 20 százalék. A tervezetet a képviselőház tárgyalja elsőnek, a végső döntést a szenátus hozza meg.

Hirdetés