Grindeanu kidobja a kormányból Dragnea embereit

A leggazdagabb tárca élére a hozzá hű fiatal minisztert nevesítette. Mégsem mondtak le a miniszterek?
Hirdetés
Sorin Grindeanu kormányfő, akitől pártja megvonta a politikai bizalmat, péntek este kihasználta, hogy két napja szinte az összes minisztere benyújtotta a lemondását Liviu Dragnea pártelnök kérésére. Ezek közül Carmen Dan belügyminiszterét és Sevil Shaidehh fejlesztési miniszterét el is küldte Klaus Iohannis államfőnek jóváhagyásra – írja a News.ro hírügynökség. 
 
(Sevil Shaidehh egyébként épp ma indította a Helyi Fejlesztések Országos Programjának második szakaszát, ami 30 milliárd lejt jelent az önkormányzatoknak 2500 óvoda és bölcsőde, 2000 iskola és 5000 más beruházási projekt számára. A program három fő célja a falvak modernizálása, városrehabilitáció és a megyei infrastruktúra fejlesztése.)
 
Sevil Shaidehh ma délután leváltotta a Pontához közelállóként ismert Rovana Plumbot a tárcájának alárdendelt, európai alapokért felelős miniszteri tisztségről. Hogy Sevil Shaidehht és Carmen Dant milyen régi és sokrétű szálak fűzik Liviu Dragneához, a PSD elnökéhez, arról itt írtunk bővebben.
 
A belügy élére a kormányfő saját magát nevesítette, az óriási pénzek fölött rendelkező fejlesztési tárca élére és a miniszterelnök-helyettesi tisztségre pedig ideiglenesen Augustin Jianut javasolja a kormányfő. A 31 éves Jianu eddig az IT-tárcát vezette, Londonban, egy szakmai és befektetői konferencián érte a kormányválság, és ő volt 
 

az egyetlen miniszter, aki nyíltan kiállt Sorin Grindeanu mellett.

Facebook-bejegyzésben cáfolt rá Dragneára, aki korábban azt mondta, Jianu is benyújotta a lemondását. Jianu tisztázta, hogy bár a PSD több tagja is nyomás alá helyezte őt, hogy nyújtsa be lemondását, ő ezt csak Grindeanu kérésére hajlandó megtenni, és mivel fiatal, inkább a lelkiismeretére és nem a pártelnökre hallgat, mert nem kívánja életének maradék részét bűntudattal leélni.
 
Kulcsszerepe van Tudorel Toader igazságügyi miniszternek, aki azt a Florin Iordachét követte az igazságügy élén, aki belebukott abba, hogy Dragnea számára kedvezően módosítsa a szolgálati visszaélés definícióját a büntető törvénykönyvben. 
 

Mégsem mondtak le a miniszterek?

Korábbi hírekkel ellentétben Toader mégsem nyújtotta be lemondását a kormányfőtitkárságra (amelynek irányítását ma este vette át Victor Ponta) – írja a News.ro hírügynökség hivatali forrásokra hivatkozva. Sőt a miniszterek többségének lemondási nyilatkozata nem érkezett meg a hivatalba.
 
Toader csütörtökön azt állította, benyújtotta lemondását, ma este pedig azt közölte a Facebookon, hogy bár ő most Jászvásáron tartózkodik, az iktatószámmal ellátott lemondási nyilatkozata Bukarestben van. (Azt nem pontosította, hogy a kormányfőtitkárságon vagy esetleg a PSD fővárosi székházában.) 
 

A kormányfő leváltott továbbá négy államtitkárt is:

  • Adrian Mlădinoiut (Dragnea volt sofőrjét) és Tudor Vesát a kormányfőtitkárságról,
  • Adrian Dobrét, a PSD szóvivőjét a munkaügyi minisztériumból,
  • Adrian Ionuţ Gâdeát (volt képviselő, korábban Dragnea utódja a Teleorman megyei tanács élén) a fejlesztési minisztériumból.
Mielőtt elküldte volna javaslatait a ma esti személycserékről, Sorin Grindeanu egyeztetett Klaus Iohannis államfővel, árulta el Victor Ponta kormányfőtitkár újságírói kérdésre. Ez nem udvariasság, hanem a működőképesség feltétele, szögezte le.
 
FRISSÍTÉS
22:33 Grindeanu leváltotta a helyettes kormányfőtitkárt is
Sorin Grindeanu leváltotta pénteken Andreea Lambrut a helyettes kormányfőtitkári tisztségből – írja a News.ro a kormány közleményére hivatkozva. A menesztés indoka az, amiért Grindeanu magát a kormányfőtitkárt is lecserélte Victor Pontára: Mihai Busuiockal együtt akadályozta a miniszterelnök döntéseinek életbe léptetését. A Lambru leváltásáról szóló döntés már megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Hirdetés