Fico nem érti, Szlovákia ellen miért nem indult kötelezettségszegési eljárás

Pedig pont ugyanaz az álláspontjuk a migránskvótával kapcsolatban, mint a másik három visegrádi országnak. Az ellenzék szerint viszont a kormányfő megadta magát Brüsszelnek.
Hirdetés

A szlovák kormány soha nem kötött semmilyen titkos megállapodást arról, hogy beleegyezne a kötelező migránskvótákba – idézte a Sita szlovák hírügynökség pénteken Robert Fico miniszterelnököt, aki, mint mondta,

maga is meglepődött azon, hogy az EB csak három ország – Magyarország, Csehország, Lengyelország – ellen indított kötelezettségszegési eljárást

az ügyben, miközben a kvótákat ugyancsak elutasító Szlovákia ellen nem.

A szlovák kormányfő ezen kijelentésével a parlamenti ellenzék részéről nekiszegezett kérdésekre és találgatásokra reagált, amelyek szerint a többi V4-es országgal szemben Szlovákia ellen azért nem indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság (EB), mert Robert Fico valamiféle titkos megegyezést kötött velük a szétosztásra szánt migránsok későbbi vagy más rendszer alapján történő befogadásáról.

Richard Sulík, a legnagyobb ellenzéki párt, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke és európai parlamenti képviselője – aki a hivatalos szlovák állásponthoz hasonlóan elutasítja a kötelező kvótákat és harcosan ellenzi a migránsok bármiféle letelepítését – azt állítja: megvan a konkrét oka annak, hogy miért nem indult kötelezettségszegési eljárás Szlovákia ellen a kvóták elutasítása miatt, ez pedig az, hogy

„Robert Fico behúzta a fülét, és megígérte, hogy már engedelmeskedni fog”.

Az ellenzéki vezér szerint a szlovák kormányfő állítólagos pálfordulásának két oka van, az egyik, hogy tart attól, hogy megvonnák az országtól az uniós alapok pénzeit, a másik pedig, hogy erőnek erejével az EU „első ligájába”, vagyis a többsebességű Európa magjába akar tartozni.

Hirdetés

Robert Fico határozottan cáfolta a hasonló értelmű felvetéseket. „A kormány soha nem kötött semmilyen hasonló titkos alkut, ez teljesen ellentétes lenne a politikánkkal” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Leszögezte:

kormánya értelmetlennek és megvalósíthatatlannak tartja a kvótákat,

s ez így volt a múltban, így van jelenleg is, és a jövőben sem fog változni.

„Magam is meglepődtem, hogy az EB három országot választott” – mondta Robert. Hozzátette: a jövő héten találkozni fognak a visegrádi négyek vezetői, s ott ez a kérdés is terítékre kerül majd.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést.
Bár Magyarország mellett Szlovákia is megtámadta az EU bíróságán a kvótahatározatot, a bizottság tájékoztatása szerint Pozsony februárban több menedékkérőt is befogadott Olaszországból és Görögországból, májusban pedig újabb felajánlást tett, így a szlovákok ellen nem indult kötelezettségszegési eljárás.

Hirdetés