Mire emlékeztet a bukaresti Egyesülés-emlékmű?

Kérem tisztelettel, egy… kaktuszra. És ezt nem mi mondjuk. Az alkotó!
Hirdetés

Ioan Bolborea szobrász, a bukaresti Egyesülés-emlékmű alkotója (amelyet a fővárosi Gyulafehérvár téren helyeznek majd el) szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az alkotás egy része hologram formájában a jövő évtől kezdve már megtekinthető lesz.

„Az Egyesülés-emlékműre kiírt versenyt 10 évvel ezelőtt nyertem meg, és csak most jutottunk oda, hogy egy részét hologram formájában bemutathassuk. A 18 méter magas, üvegből és bronzból készült alkotás 2020-ig kerül majd a helyére a bukaresti Gyulafehérvár térre”, magyarázta Bolborea. „Igyekeztem megragadni a gyulafehérvári nagygyűlés ünnepélyes hangulatát, a népet, amely minden, románok lakta vidékről özönlött ujjongva, hogy jelen legyen történelmünk legnagyobb pillanatánál.”

Aki esetleg nem sejti, mire emlékeztet az emlékmű, ne törje a fejét, az alkotó mindent megmagyaráz: „Az emlékmű egy hatalmas kupolára emlékeztet, amely lényegében egy organikus entitás, egy kaktusz. A magam részéről nagyra becsülöm ezt a növényt, mert meg tudja magát védeni és fennmarad a hatalmas sivatag mostoha körülményei között.”

Ioan Bolborea Egyesülés-emlékműve összesen 6,5 millió lejbe kerül, ehhez jön még az elhelyezés technikai terve, ami 50.000 lej.

Hirdetés