Pattanásig feszült a helyzet a PSD-ALDE koalíció és a kormány között

Az ALDE megvonta a támogatását Sorin Grindeanu kormányfőtől, aki a PSD elnökének, Liviu Dragneának a lemondását kérte.
Hirdetés

Megvonta politikai támogatását Sorin Grindeanu miniszterelnök kabinetjétől  az ALDE – jelentette be szerdán Călin Popescu Tăriceanu pártelnök. Elmondása szerint várhatóan a Szociáldemokrata Párt (PSD) is megvonja támogatását, így a Grindeanu-kormány parlamenti támogatás nélkül marad.
 

Tăriceanu szerint a döntést a kabinet munkájának kiértékelése után hozták meg. Mint mondta, a csaknem fél éve hivatalban lévő Grindeanu-kabinet

késedelembe esett a kormányprogramban vállalt intézkedések gyakorlatba ültetésének többségével.

Az ALDE elnöke egyebek mellett azt rótta fel a kormánynak, hogy nem hozta létre a kormányprogramban beígért szuverén befektetési alapot, és nem nyitotta meg az államkötvény-piacot a lakossági befektetők előtt.

Tăriceanu szerint a PSD-ADLE koalíció továbbra is működik, csak a kormányt akarják lecserélni. Arra a kérdésre, mi a garancia arra, hogy Klaus Iohannis államfő ismét a szociálliberális koalíció jelöltjét bízza majd meg kormányalakítással, Tăriceanu annyit mondott: a parlament összetétele nem változott.

Tăriceanu hozzátette, az ALDE mind a négy minisztere előkészítette lemondását, arra az esetre, ha a miniszterelnök nem nyújtaná be ezek után a teljes kormány lemondását. A román média úgy tudja, a PSD-s miniszterek többsége is megírta lemondását a párt délután kezdődött végrehajtó bizottsági ülése előtt, hogy így kényszerítsék meghátrálásra a tisztségéhez ragaszkodó, a bírálatokat megalapozatlannak tartó kormányfőt.

Sorin Grindeanu a PSD tanácskozása előtt közölte, nem szándékozik távozni posztjáról.

Később azt mondta: csak akkor mond le, ha garantált, hogy Iohannis a PSD köreiből nevezi ki az új kormányfőt. Ha Grindeanu nem távozik önként, tisztségétől csak a parlament foszthatja meg. Ehhez a PSD-ALDE koalíciónak saját kormánya ellen kell bizalmatlansági indítványt beterjesztenie és megszavaznia.

A forrsások szerint Grindeanu az ülésen azt kérdezte a párt vezetőségétől, hogy ki állította össze a miniszterek tevékenységét kiértékelő jelentést, mert ő a szerdai bizottsági ülésen látta először a dokumentumot.

„Felébresztettétek Iohannist a 13-as sürgősségi kormányrendelettel, és most neki akarjátok adni a kormányt?”

Hirdetés

– kérdezte Grindeanu a PSD vezetőit a gyűlésen.

A kormányfő az ülésen bemutatta a kabinet tevékenységének saját maga által összeállított kiértékelését. Eszerint a PSD a kormányprogram által előírt intézkedések közül 97-et követelt meg a tárcáktól az első két negyedévebn, és ezek közül csak 9-et nem ültettek gyakorlatba – tájékoztat ugyanazon forrás.

Sorin Grindeanu azt mondta kollégáinak: 20 éve tagja a Szociáldemokrata Pártnak, de még soha nem élt át olyan agresszív kampányt, mint amilyent ellene intéztek egyes pártbéli kollégái az utóbbi hónapban.

A kormányfő a PSD-elnök Liviu Dragnea lemondását kérte,

írja a News.ro hírügynökség belső pártforrásokra hivatkozva. A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy a pártelnök választotta ki a minisztereket a kabinetjébe, és ha a PSD-vezetők a miniszterek teljesítményével elégedetlenek, akkor Dragneának kellene vállalnia ezért a felelősséget.

Sorin Grindeanu nyilatkozat nélkül, a végrehajtói ülés vége előtt elviharzott a helyszínről azzal az ígérettel, hogy később nyilatkozik majd a kormány székhelyén. Az ülés résztvevői még nem szavaztak semmiről.

Hirdetés