Na ki az európai listavezető a korai halálozás terén?

Románia, hát persze. Sajnos. Pedig a tudás és a technológia is megvan a megelőzéshez. Elvileg legalábbis.
Hirdetés

Az Eurostat által nemrég közzétett jelentés szerint az Európai Unióban bekövetkezett minden harmadik halálozást meg lehetett volna előzni (az adatok 2014-re vonatkoznak), a jelenlegi orvosi ismeretek és technológia segítségével. 2014-ben összesen 1,7 millió, 75 évnél fiatalabb ember halt meg az Európai Unióban. Ebből több mint 560.000 haláleset minősíthető korainak. Ami azt jelenti, hogy meg lehetett volna előzni őket.

Ami még szomorúbb, hogy Románia vezeti a korai elhalálozások uniós tagországok szerinti listáját. Az Eurostat szakemberei szerint a Romániában bekövetkezett halálesetek 47,6 %-át meg lehetett volna előzni. A második helyen Lettország (47 %), a harmadikon Litvánia (45,3 %), a negyediken pedig Bulgária (43.2 %) áll.

A lista másik (egészséges) végén Franciaország található, a korai halálozások csupán 24 %-os arányával. Jó helyezést ért el Dánia (26,5 %) és Belgium (26,6 %) is.

A korai halálozások okai között első helyen a szívinfarktus szerepel (32 %), ezt követi a stroke (agyvérzés vagy szélütés, 16 %), a vastagbél és végbél rákos megbetegedése (12 %), a mellrák (9 %), a magas vérnyomás (5 %), a tüdőgyulladás (4 %) és egyéb okok (22 %).

Hirdetés