Ez a pillanat is elérkezett: vádat emeltek Ion Iliescuék ellen

Napra pontosan 27 évvel az első bányászjárás kezdete után.
Hirdetés

A legfelső bíróság ügyészsége vádat emelt többek között Ion Iliescu egykori államfő, Petre Roman volt miniszterelnök, valamint Miron Cozma hajdani bányászvezér ellen az 1990. június 13-15-i bukaresti bányászjárás ügyében.

Az ügyészek szintén emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat továbbá Gelu Voican Voiculescu, az akkori ideiglenes kormány miniszterelnök-helyettese, Virgil Măgureanu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője, Nicolae Dumitru, a Nemzeti Megmentési Front első alelnöke, Cristian Mugurel Florescu volt főügyészhelyettes, Adrian Sârbu volt miniszterelnöki kabinetfőnök ellen is.

Szintén a vádlottak padjára ül Emil Dumitrescu, Cazemir Ionescu, Matei Drella, Cornel Plăieş Burlec, Vasile Dobrionoiu, Petre Peter is.

A vádemelés napra pontosan a 27 évvel ezelőtti események kezdete után történik.

Az ügyészek szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a vádlottak megszervezték és közvetlenül irányították a Zsil-völgyi bányászok támadását a bukaresti Egyetem téren tüntetők és a civil lakosság ellen. A Zsil-völgyi településekről vonatokkal Bukarestbe utazó bányászok randalírozása nyomán négy személy meghalt, hárman megsebesültek, 1 269 ember testi vagy lelki sérülést szerzett, 1 242 személynek pedig a szabadságát korlátozták.

Hirdetés

A vádlottak intézkedései nyomán a lakosság elleni támadásban részt vett több mint tízezer bányász és munkás, a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium és a SRI fegyveres alakulatai.

Az ügyben tizennyolc másik gyanúsított ellen folyik továbbra is vizsgálat.

Hirdetés