Antrax-gyanús esetek Botoşani megyében

Apa és lánya kapták el a betegséget, valószínűleg egy elpusztult szarvasmarhától.
Hirdetés
Egy botoşani-i farmernél és 16 éves lányánál merült fel az antrax-fertőzés gyanúja, biológiai mintákat vettek tőlük, ezeket a Cantacuzino Intézetben vizsgálják. Az egészségügyi miniszter tiszteletbeli tanácsosa, Alexandru Rafila azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a bőrantrax – amelyről vélhetően ezekben az esetekben szó van – nem életveszélyes, mint a tüdőantrax. 
 
„A lépfene, vagyis az antrax nem szokatlan Romániában. Évente jeleznek néhány esetet, a fertőzést általában állatoktól kapják el az emberek. De a bőrantrax nem egy súlyos formája a betegségnek, nem életveszélyes, mint a tüdőantrax, amikor belélegzik az emberek a bacilus spóráit. A beteg állattal vagy az ennek feldolgázása nyomán készült termékekkel érintkezhettek, amely által a bőrön jelentkeztek a tünetek, de ezek kezelhetőek” – magyarázta Rafila. 
 
A miniszteri tanácsos szerint a gazda azt nyilatkozta, hogy szarvasmarháit beoltották a lépfene ellen. Az állat-egészségügyi hatóság kivizsgálásokat végez, megnézik, hogy van-e beteg állat a gazdaságban. 
 
A két páciensnél elkezdték a gyógyszeres kezelést, amely által jó eséllyel teljesen kigyógyulhatnak a betegségből. 
 
Utoljára 2009-ben jegyeztek lépfenefertőzést Botoşani megyében.

Hirdetés