Iohannis ma este Trumppal tart sajtótájékoztatót

Ez a csúcspontja az amerikai látogatásának.
Hirdetés

Ma este, romániai idő szerint 21 órakor fogadja Donald Trump amerikai elnök Klaus Iohannist. Ezt követően olyasmire kerül sor, aminek román elnök nem volt részese az utóbbi harminc évben: közös sajtótájékoztató az Egyesült Államok elnökével a Fehér Házban.

A program szerint a két államfő találkozója tíz percig tart, majd a hivatalos delegációk közti megbeszélés kezdődik. Ezután jön a közös sajtótájékoztató.

A Trumppal való találkozó előtt Iohannis megbeszélést folytat Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel.

Klaus Iohannis csütörtökön az amerikai szenátus és a képviselőház tagjaival tárgyalt Románia és az  Egyesült Államok közti stratégiai partnerség kibővítéséről és Romániának a Visa Waiver programba való felvételéről.

A bukaresti elnöki hivatal közlése szerint az amerikai szenátorok és képviselők biztosították az államfőt, hogy támogatják a vízummentességet Románia számára, és munkacsoport dolgozik azon, hogy – a hatályos amerikai törvények adta keretek között – minél jobban leegyszerűsítsék a programhoz való felzárkózás folyamatát.

A találkozó során Iohannis a NATO-együttműködés kapcsán kifejtette, hogy Románia fontos biztonsági tényezővé, az Egyesült Államok erős partnerévé vált a térségben, ugyanakkor a NATO keleti szárnyának államai számítanak arra, hogy Amerika a térség biztonságának és stabilitásának elhivatott támogatója.

Hirdetés

A Kongresszus tagjai kiemelték Románia jelentőségét a térségben, hangot adva mély elismerésüknek az afganisztáni NATO-kiküldetésekben való részvételért, a deveselui rakétapajzs befogadásáért, valamint azért, hogy a bruttó hazai termék 2 százalékát a védelemre fordítja az állam – tájékoztat az államelnöki hivatal közleménye.

A Capitoliumban ez alkalomból Klaus Iohannis öt kongresszusi tagot tüntetett ki a Románia Csillaga érdemrenddel: Michael Ray Turnert, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa romániai baráti csoportjának társelnökét, Devin Nunes-t, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnökét, Mike Rogerst, az amerikai képviselőház stratégiai albizottságának elnökét, valamint Jackie Walorskit és Robert Aderholtot, a képviselőház romániai baráti csoportjának tagjait.

„Románia valóban az Egyesült Államok lehető legjobb partnere” – jelentette ki Iohannis az ünnepségen

Hirdetés