Lesz összeghatár, amely alatt a hivatali visszaélés nem minősül bűncselekménynek

Vélhetően lesz olyan visszaélés, amely csak szabálysértésnek minősül majd.
Hirdetés

Lesz alsó összeghatár a büntető törvénykönyvben, amely alatt nem minősül bűncselekménynek a hivatali visszaélés – jelentette be Tudorel Toader igazságügy-miniszter.

A tárcavezető ezt annak nyomán közölte Facebook-oldalán, hogy az alkotmánybíróság kedden elutasította a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke volt felesége, Bombonica Prodana által benyújtott alkotmányossági óvást, amelyben az alsó összeghatár hiányát panaszolta fel a hivatali visszaélés esetében. Az alkotmánybíróság döntése értelmében ugyanakkor az összeghatár rögzítése nem az ő hatásköre, hanem a törvényalkotásra jogosult fórumoké.

Prodana és Dragnea ellen azért emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), mert a gyanú szerint Dragnea a Telorman megyei közgyűlés, illetve a PSD megyei szervezetének elnökeként arra utasította Prodanát, aki a megyei önkormányzatnak alárendelt gyermekvédelmi igazgatósság középvezetője volt, hogy alkalmazza a PSD két munkatársát fiktív munkakörben. Prodana ennek eleget is tett, és elnézte, hogy a két alkalmazott nem jár be dolgozni, a fizetését azonban fölveszi.

Dragnea esetében súlyos következményekkel járna, ha jogerősen elítélnék az ügyben. Tavaly ugyanis két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték választási csalás miatt, egy újabb ítélet esetén pedig a felfüggesztett büntetés is letöltendővé válna.

Hirdetés