Tusnádfürdőt elözönlötték a medvék (VIDEÓ)

Már nem is tudják számon tartani, hány állat bóklászik fényes nappal is a településen.
Hirdetés

Több medvét is láttak Tusnádfürdő utcáin járkálni az elmúlt időszakban, a településen ez amúgy megszokott dolog, azonban kellemetlen a helybéli lakosok számára.

Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere kedden azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy már nem tudják számon tartani az erdőből érkező medvéket, amelyek az utcákon keresnek élelmet maguknak.

„Nem egy medve van, többen vannak, meg sem tudjuk számolni őket, az utcákon járkálnak. Az este láttam, hogy valaki lefilmezett egy medvét három boccsal. Nem tudom már, mit tehetünk. Mondtam a kollégáimnak, hogy hívják a környezetvédelmiseket, beszéljünk velük és lássuk, hogy mihez kezdjünk” – mondta a polgármester.

Az alábbi videó hétfő este 21 óra körül készült Tusnádfürdő központjában:

Albert Tibor szerint a környezetvédelmi ügynökség sem tehet sok mindent a probléma megoldására hiszen „a törvényeket úgy alkották, hogy a medvét jobban védik, mint az embereket”.

A polgármester szerint a medvék elszaporodtak, nem elég nagy a környező erdőkben a területük és ezért jönnek a telepre eleség után kutatva. A helyi lakosok már nem tartanak szárnyasokat udvaraikon, mert a medvék folyamatosan pusztítják a baromfit, a kutyákat nem kötik meg, mert a nagyvadak több házőrző ebet is megöltek.

Hirdetés

A polgármester szerint az egyetlen megoldást a folyamatos megfigyelés jelentené, az vadőröknek etetniük kellene a medvéket, ezzel megakadályozva, hogy bejussanak a város területére.

„Szükség volna a folyamatos megfigyelésükre, ezt kérem a környezetvédelmi minisztériumtól, legyen egy vadőrökből álló csapat, akik járőrözzenek és tartsák távol a medvéket az üdülőteleptől. Szerintem ez az egyetlen megoldás” – mondta Tusnádfürdő polgármestere, aki szerint a minisztérium megoldása nem jó, ugyanis az elköltöztetett medvék helyére más medvék költöznek be a környékbeli erdőkből.

A környezetvédelmi ügynökség képviselői azt mondták, még nem értesítették őket az ügyről, amikor ez megtörténik, megpróbálnak megoldást találni a helyi hatóságokkal együtt.

Tusnádfürdő lakosai gyakran találkoznak medvékkel a település utcáin, szinte minden évben elfognak egy medvét, amelyet máshová költöztetnek.

A medvék Hargita megye más településein is gondot okoznak. Csak ebben az idényben három személy került kórházba medvetámadás miatt, és több állatot is megöltek az elszaporodott nagyvadak.

Hirdetés