Mégse jönnek az adótanácsadók

2018-tól viszont fokozatosan bevezetnék a háztartási adózást. Tanácsadók helyett online programok oldják majd meg.
Hirdetés
A kormány nem mond le a háztartási/családi adózásról – jelentette be kedden Sorin Grindeanu miniszterelnök. Azt mondja, két vagy három szakaszban ültetik gyakorlatba 2018 januárjától kezdődően. Ez azt jelenti, hogy 2018 májusától globálisan kezelik a bevételeket, de a fizetések utáni adót továbbra is visszatartja majd a munkáltató.
 
„Létezik egy elemzés, amit a pénzügyminiszter úrnak és másoknak be kell mutatniuk. Az elemzés függvényében nagyon jól megválasztjuk majd az időpontot, hogy tudjuk jól, mi van meg, mi kell még, mit kell tennünk, miután bevezetjük ezt az új rendszert” – jelentette ki a kormányfő, miután a pénzügyminisztérium székhelyén tárgyalt Viorel Ştefan szaktárcavezetővel.
 
A Mediafax hírügynökségnek a háztartási adózás költségvetésre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdésére a pénzügyminiszter megjegyezte: „továbbra is dolgoznak a hatástanulmányon. Június közepéig bemutatunk egy tervezetet, ami nem csak a háztartási adózásról szól, hanem egészében módosítja az adótörvénykönyvet. Természetesen fontos összetevője lesz a háztartási adózás, bár az új rendszer azonnali bevezetését nem teszi lehetővé az ANAF informatikai rendszere. Ezért két-három év alatt lehet bevezetni, ez nagyban függ a rendelkezésre álló technológiai lehetőségektől. A nyereség, hogy arra a következtetésre jutottunk, hogy amit azok az adótanácsadók elvégeztek volna, el lehet intézni a mai informatikai lehetőségekkel az állami intézményekben”.
 
Annak kapcsán, hogyan lehet majd befizetni a háztartási adót, a pénzügyi tárca vezetője közölte: online rendszert bocsátanak az adófizetők rendelkezésére. „De felmerül a kérdés, hogy mindenki képes lesz-e online fizetni, hiszen a vidékiekről is beszélünk” – tette hozzá.
Hirdetés