Ezért nem lehet normális kenyeret kapni a boltokban

Pedig Románia az EU második legnagyobb búzatermelője.
Hirdetés

Az Eurostat adatai szerint a romániai sütőipari ágazat külkereskedelmi deficitje közel 150 millió euró volt 2016-ban – ami azt jelenti, hogy ekkora volt a különbség az importok és az exportok között.

Ennek a jelenségnek az az oka, hogy a piaci szereplők masszívan importálnak fagyasztott kenyértésztát. Vagyis a boltokban kapható „friss” kenyér és a péksütemények jelentős része ilyen fagyasztva importált masszából készül – mondja Ştefan Pădure, a Romániai Élelmiszerek Népszerűsítéséért Egyesület (APAR) elnöke.

A Ziarul Financiarnak nyilatkozó szakember szerint amikor az emberek friss, ropogós kenyeret vásárolnak a boltban, amely ott, a bolt sütödéjében készült, tulajdonképpen ilyen masszából sütött terméket vesznek.

A romániai termelők nem tudták kihasználni az ország uniós csatlakozásából származó előnyöket. „Amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz, a külső piacokon is meg kellett volna vetnünk a lábunkat. Ehelyett itthon maradtunk és harcolunk azokkal, akik ténylegesen ki tudják használni az egységes piac előnyeit” – fogalmazott Pădure.

Románia egyébként egyre inkább a külföldi élelmiszeripar piacává válik: négy év alatt közel egynegyedével, 3,95 milliárd euróra növekedett 2016-ra az élelmiszerimport, a statisztikai hovatal (INS) adatai szerint.

Hirdetés