A TIFF vezére keményen beszólt a városvezetésnek

Teljes joggal. Az illetékesek ugyanis beengedték a Főtérre az autóforgalmat az esti vetítés alatt.
Hirdetés

Talán nincs olyan kolozsvári polgár, aki ne tudná, hogy ebben az időszakban zajlik a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a kincses városban. Az is közhelyszerű, hogy a kiemelt vetítések jó idő esetén a Főtéren zajlanak. És az sem titok, hogy az esténként zajló főtéri vetítések idejére elterelik a gépjárműforgalmat a helyszínről. 

Nem úgy hétfőn este, amikor történetesen a többek közt Kolozsváron és környékén forgatott, nemzetközi koprodukcióban készült, Radu Mihăileanu rendezte A szerelem története című filmet vetítették, többek közt a rendező és az egyik színész, a neves Derek Jacobi, no meg 3000 fizető néző jelenlétében. És mégis: a hatóságok, arra hivatkozva, hogy igen nagyszámú kolozsvári jön hazafele a pünkösdi hosszú hétvégéről, megnyitották a főtéri forgalmat a gépjárművek előtt. A film vetítése közben. Az előzetes egyezséget megszegve.

Az incidens után Tudor Giurgiu, a TIFF alapító elnöke keményen beszólt a polgármesteri hivatalnak és a közlekedési rendőrségnek: „Minek kerteljünk, szarrá égettük magunkat”, fakadt ki Giurgiu Facebook-oldalán. „Vagyis nem számít, hogy jelentős fesztivált szervezünk itt, amellyel feltesszük Kolozsvárt a térképre… (…) Tisztelt urak, akik oly »bölcs« döntéseket hoztok: talán a nyakatokon ülünk 10 napig, talán azt akarjátok, hogy kivonuljunk a Főtérről (ez is megoldható, de számot kell adnotok róla a kolozsváriaknak), talán úgy gondoljátok, működik, hogy az ember autók gyűrűjében nézi a filmet. Nos, én mondom: nem működik.”

Giurgiu bocsánatkérést vár az illetékesektől a sajnálatos eset kapcsán. Illetve azt, hogy ne ismétlődjön meg a fesztivál tahó megzavarása.

Hirdetés