Ismét az ENSZ BT tagja akar lenni Románia

A Biztonsági Tanács nem állandó tagja lenne 2020-2021-ben.
Hirdetés
Románia is pályázik az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagsági helyére 2020-2021-ben. A pályázatnépszerűsítő kampány hivatalos megnyitójára az ENSZ New York-i székhelyén került sor pénteken, Teodor Meleșcanu külügyminiszter részvételével.
 
A külügyi tárca közleménye értelmében az eseményen a diplomáciai testület számos tagja és több magas rangú ENSZ-tisztségviselő is jelen volt. Az ország pályázatának mottója: 
 
Románia: tartós elkötelezettség a béke, az igazság és a fejlődés mellett.
 
Beszédében Meleșcanu kiemelte, fontos pillanat ez a romániai diplomácia számára, egy újabb nem állandó tagság betöltése stratégiai vállalás, illetve olyan cél, amelynek eléréséért a teljes politikai paletta küzdeni fog.
 
Négynapos New York-i tartózkodása alatt Teodor Meleșcanu találkozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, a szervezet politikai ügyekért felelős igazgatójával, Jeffrey Feltmannal, illetve az ENSZ békefenntartási műveletekért felelős helyettes főtitkárával, Jean-Pierre Lacroix-val, és egyeztetett az ENSZ több földrajzi csoportjának képviselőivel, ismertetve velük azokat az érveket, amelyek Románia pályázata mellett szólnak.
 
Románia nem első ízben töltené be az ENSZ Biztonsági Tanácsa kelet-európai választási csoportja egyetlen nem állandó tagjának helyét: 1955-ös felvétele óta 1962-ben, 1976-1977-ben, 1990-1991-ben és 2004-2005-ben is részt vett a BT munkájában. 
 
A 2020-2021-es nem állandó tagságról 2019 júniusában döntenek. 

Hirdetés