Hoppá: lemond Nicuşor Dan az USR éléről

Nem ért egyet azzal, hogy a párt elnökségének tagjai ellenzik a család fogalmának módosítását.
Hirdetés

Szerda este bejelentette lemondási szándékát Nicuşor Dan a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) éléről. A szövetség elnöke azután jelentette ki, hogy lemond, miután a párt országos elnökségi testülete a család meghatározására vonatkozó alkotmánymódosítás ellen szavazott, közölték pártbeli források az Agerpres hírügynökséggel.

Dan csütörtökön megerősítette lemondási szándékát, amelyet hivatalosan várhatóan egy délutáni sajtótájékoztatón jelent be.

Cristian Seidler, a szövetség alelnöke egyelőre nem kívánta kommentálni az USR elnökének esetleges lemondását.

Nicuşor Dan azt mondta a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón, hogy három oka volt a lemondásra.

„Az egyik: meggyőződésem, hogy a legrosszabb dolog ami Romániában történhet jelen pillanatban az, hogy a fő vitatéma nem az, hogy ki lop, ki nem lop, hanem az, hogy ki védi a hagyományokat és ki nem. Így akik lopnak 20 év múlva is lopni fognak és azt fogják mondani, hogy a hagyományokat védik és ez nagy veszély Romániára nézve. Második ok: kötelességem van azokkal szemben, akik ránk szavaztak. A család nagyon fontos mindenki számára, ez egy intim téma, amely függ az identitástól és a vallásosságtól. Sokuk számára fontos ez, még akkor is, ha a társadalom nem tartja most fontosnak és az USR-re szavaztak olyan személyek is akik ellenzik a népszavazást és olyan emberek is, akik támogatják, szent meggyőződésem, hogy az USR-nek mindenkihez szólnia kell” – magyarázta Nicuşor Dan. Hozzátette: a harmadik ok a becsület kérdése.

Hirdetés

„Azt ígértem személyesen a pártba belépő embereknek, hogy itt mindenki számára van hely. Azt ígértem, hogy a haladó gondolkodású személyek vagy a konzervatívabbak számára is lesz hely és nem lesz olyan párton belüli döntés amely ellentétes lenne gondolkodásukkal, intim érzéseikkel, identitásukkal. (…) Ez a döntés, az én meglátásom szerint azt mondja ki, hogy egyes kollégáink másodrangúak, meggyőződéseik a párt döntésével és irányával ellentétesek. Ezért én vállalom a felelősséget, hiszen ígéretet tettem, amit nem tudtam betartani, ez becsület kérdése és ezért döntöttem úgy, hogy ma kilépek a Mentsétek meg Romániát Szövetségből” – fogalmazott Nicuşor Dan.

Azt is közölte, hogy továbbra is a román politikai élet rendelkezésére áll, de az USR rendelkezésére is, amennyiben a politikai bürónál magasabb fórum újragondolja a párt szerdai döntését a család meghatározására vonatkozóan.

Hirdetés