Referenciaárakkal jön az új gépjárműbiztosítás

Valószínűleg júliusban lép hatályba az új törvény.
Hirdetés

Kihirdette Klaus Iohannis államfő a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat szabályozó új törvényt szerdán. A jogszabály referenciaárakat vezet be, amelyeket az utóbbi öt év javítási költségeinek és előfordulási gyakoriságuk átlagából számítanak ki.

A referenciaszintben megszabott díjtételeket

a biztosítók egyedileg megszabott kedvezményekkel, illetve pótdíjakkal igazíthatják ki az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) által megszabott úgynevezett bonus-malus szabályok szerint, annak függvényében, hogy okozott-e balesetet a gépjárművezető.

Az ASF két hete tette közzé a következő fél évre érvényes kgfb referenciaárakat a személygépkocsik hengerűrtartalma és a gépkocsivezetők életkora függvényében. A legnagyobb, 2718 lejes referenciaárat a 2500 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú motorral felszerelt járművet vezető, 30 évesnél fiatalabb gépkocsivezetőkre állapították meg, a legkisebb, 461 lejes referenciaár a 60. életévüket betöltött gépkocsivezetőkre vonatkozik, akik 1200 és 1400 köbcentiméter közötti hengerűrtartalmú járművet vezetnek. A teherautóknál súlyuk függvényében 951 és 7314 lej között változik a referenciaár.

A törvény szerint a biztosító nem számíthat fel 25 százaléknál nagyobb kezelési költségeket. Ez a rendelkezés a biztosítók elégedetlenségét váltotta ki: szerintük 30 ezer bróker marad munka nélkül, jutalékukat ugyanis a jelenlegi 10 százalékról 4-5 százalékra csökkenti.

Az újdonságok

A biztosítóknak ezentúl fel kell ajánlaniuk a közvetlen kártalanítást lehetőségét is ügyfeleiknek. A károsult így saját biztosítójához fordulhat kárigényével, és annak kell majd behajtania a jármű javításának költségeit attól a biztosítótól, amelynél a balesetet okozó sofőr megkötötte felelősségbiztosítását.

Hirdetés

A törvény további újdonsága, hogy bűncselekménnyé nyilvánítja a hamis kötvények értékesítését és a hamisított alkatrészek használatát. Egy szervizfelelős ezentúl akár hétéves szabadságvesztést is kockáztat, ha hamisított alkatrészt ad el eredetiként.

Az új, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvény 30 nappal azután lép hatályba, hogy megjelenik a Hivatalos Közlönyben, vagyis várhatóan júliusban.

Hirdetés