Lehet turkálni a bírák magánéletében

Egyeseknek. A kormány ma tényleg feloldotta a SIPA-archívum titkosságát.
Hirdetés

Feloldották a büntetés-végrehajtó intézetek egykori titkosszolgálata, az úgynevezett Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) irattárának titkosságát, miután több politikus és publicista azt állította, hogy egyesek az onnan eltulajdonított kompromittáló információkkal mindmáig zsarolják a bírákat.

Az erről szóló határozatot szerdai ülésén fogadta el a bukaresti kormány. A kabinet azoknak a jelentéseknek a titkosságát is feloldotta, amelyeket 2008-ban, a titkosszolgálat 2006-os felszámolása után készítettek az irattárat elsőként átvizsgáló minisztériumi bizottságok. 

Az irattár tartalmának leltározására most újabb, öttagú bizottság alakul, amelynek három éve lesz a dokumentumok osztályozására és az illetékes hatóságoknak történő átadására. ORNISS-tanúsítvánnyal rendelkezőkből fog állni, vagyis olyanokból, akik államtitkokba is betekinthetnek, és a vizsgálat után akár újabb titkosítást is javasolhatnak. Tudorel Toader igazságügyi miniszter kijelentette,

azoknak a neve is ismert lesz, akik eddig betekintést nyertek a dossziékba.

Sejtése szerint nagyon sok magánéleti információ szerepel a bírák és ügyészek SIPA-dossziéiban, de ezeket úgy fogják kezelni, hogy senkinek ne sérüljön a magánélethez való joga, ígérte, de azt is leszögezte, ha bűncselekményre utaló információkat találnak ezekben a dossziékban, akkor azokat átadják az illetékes bűnüldöző szerveknek.

Cristi Danileţ bíró, aki korábban betekintést nyert a dossziékba, azt állította a SIPA-ügy mostani kirobbanásakor, hogy az információkat illegálisan gyűjtötte a 2006-ban felszámolt titkosszolgálat, a dossziék személyes zsaroláson kívül másra nem jók, és be kellene zúzni az egész archívumot. A különböző elnevezések alatt másfél évtizedig működtetett

börtön-titkosszolgálat állományának csaknem felét a Securitatétól vette át.

Hirdetés

A SIPA megszüntetését Monica Macovei – jelenleg néppárti EP-képviselőként politizáló – akkori igazságügyi miniszter rendelte el 2006-ban. A Traian Băsescu volt jobboldali államfőhöz közel álló Evenimentul Zilei lap nemrég azzal gyanúsította meg a volt tárcavezetőt, hogy az általa kijelölt leltározási bizottság az archívum lezárása előtt fénymásolatokat készített számára a SIPA irattárában őrzött jelentésekről.

Macovei tagadta a vádat, maga is az irattár titkosságának feloldását sürgette, és úgy vélekedett, hogy azok „dobták be a SIPA-petárdát” a közéletbe, akik hitelteleníteni próbálják az igazságszolgáltatást. A kormányzó Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló médiumok évek óta támadják mind a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) megalapító Monica Macoveit, mind a rettegetté vált vádhatóság jelenlegi vezetőjét, Laura Codruta Kövesit, akikről azt állítják, hogy a korrupcióellenes harc leple alatt a titkosszolgálatok által ellenőrzött ügyészállammá változtatták az országot.

A SIPA-archívum újramelegített ügye úgy tűnik, annak a háborúnak egy újabb csatája, amelyet az igazságszolgáltatás vív a 2017 elején beiktatott PSD-kormánnyal, és amely a közkegyelmi és btk-t módosítani szándékozó kormányrendeletek robbantottak ki.

Hirdetés